Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Palatul Cotroceni că l-a desemnat pe ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu în funcţia de premier interimar.
„Am acceptat demisia prim-ministrului Ponta. Am decis astăzi (joi – n.r.) să numesc în poziția de prim-ministru interimar pe domnul ministru Sorin Cîmpeanu. Am semnat ambele decrete„, a anunţat Klaus Iohannis.
Decretul prin care se ia act de demisia lui Victor Ponta din funcția de prim-ministru a fost publicat în Monitorul Oficial.
În plus, şeful statului a anunţat că va ţine cont de vocea „străzii”, astfel că vine va chema la consultări reprezentanţi ai societăţii civile.
–––––––––––––––––––––––––-
Declaraţia integrală a lui Klaus Iohannis din cadrul conferinţei de presă:
– Am acceptat demisia prim-ministrului Ponta. Am decis astăzi (joi – n.r.) să numesc în poziția de prim-ministru interimar pe domnul ministru Sorin Cîmpeanu. Am semnat ambele decrete înaintea conferinţei de presă.
– Am urmarit cu mare atentie manifestatiile din strada. Sunt multumit ca au fost manifestatii fara violente si am un mesaj important pentru cei care au fost in strada: „V-am vazut, v-am auzit, vom tine cont de solicitarile voastre!”
– Am decis sa consult, in premiera, societatea civila. Voi convoca vineri un grup are reprezinta societatea civila si ceea ce se numeste „strada”. Doresc sa le cunosc parerile si optiunile. Voi cunoaste astfel, cand voi lua o decizie, si optiunile partidelor politice si optiunile societatii civile.
–––––––––––––––––––––––––––
Sorin Câmpeanu este ministrul Educaţiei şi Cercetării. Cîmpeanu are 46 de ani şi s-a aflat la conducerea Universităţii Agronomice din martie 2012. Tot din 2012 este şi secretar general al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.
În 1986 a absolvit Colegiul Naţional Sf. Sava, iar în 1991 Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti – Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului, în 2000 obţinând doctoratul. După absolvirea facultăţii, timp de un an, a fost inginer proiectant la Institutul de Studii şi Proiectări pentru Îmbunătăţiri Funciare.
În perioada 2000-2003 a fost expert coordonator în Ministerul Educaţiei şi Cercetării – Centrul Naţional pentru Programul european Leonardo da Vinci, iar un an mai târziu expert coordonator în Ministerul Educaţiei şi Cercetării – Agenţia Naţională pentru parteneriatul univesităţilor cu mediul economico – social (APART). A fost director Irrifrance Roumanie între 2005 şi 2008, vicepreşedinte al Centrului de Excelenţă în cercetare – Biotehnol. Între 2004 şi 2008 a deţinut funcţia de prodecan al Universităţii Agronomice – Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare, unde, începând din 1992, a deţinut toate funcţiile didactice, de la cea de preparator până la cea de profesor.
Cîmpeanu este vicepreşedinte al Comitetului Naţional Român pentru Programul Hidrologic Internaţional.
––––––––––––––––––––––––––
Klaus Iohannis a programat, joi, o declarație de presă la Palatul Cotroceni.
Sorin Cîmpeanu ar fi numele care urmează să fie anunțat de președintele Iohannis, dar și alte nume sunt vehiculate, printre care cel al lui Bogdan Aurescu, informează b1.ro. Potrivit unor surse politice citate de România TV, Klaus Iohannis nu-l vrea pe Mircea Duşa premier interimar.
Există mai multe propuneri pentru funcţia de premier interimar. Victor Ponta l-a nominalizat pe ministrul Apărării Mircea Duşa. Pe lista favoriţilor pentru mandatul de premier interimar este şi Vasile Dâncu. Pe de altă parte, liberalii au anunţat că susţin un premier tehnocrat.
Potrivit Constituţiei, în cazul demisiei premierului preşedintele va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern.
Citeşte ş: C.T. Popescu: Klaus Iohannis este obligat să-l numească premier pe Cătălin Predoiu
De asemenea, președintele Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări pentru formarea noului guvern. Acestea vor avea loc joi și vineri. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.
Programul consultărilor va fi următorul:
Joi, 5 noiembrie 2015:
• Ora 15.00 – Partidul Social Democrat
• Ora 17.00 – Partidul Naţional Liberal
• Ora 18.00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România
• Ora 19.00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
Vineri, 6 noiembrie 2015:
• Ora 11.30 – Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR);
• Ora 12.30 – Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE).
Şeful statului a precizat că, până la sfârșitul acestei săptămâni, vrea să finalizeze prima rundă de consultări pentru a avea o imagine despre cum văd partidele soluționarea acestei situații.