Preşedintele Klaus Iohannis a avut joi o întrevedere cu cancelarul federal al Republicii Austria, Karl Nehammer, unul dintre subiectele abordate fiind aderarea deplină a României la spaţiul Schengen.
„În discuţia mea cu cancelarul Karl Nehammer am convenit să continuăm procesul de aderare deplină a României la Schengen până când vom atinge acest obiectiv final. UE trebuie să fie unită, puternică, prosperă şi acest lucru va consolida şi mai mult securitatea UE pentru beneficiul tuturor cetăţenilor noştri”, a scris Klaus Iohannis pe platforma X (fostă Twitter).
Karl Nehammer se află la Bucureşti unde se desfăşoară, timp de două zile, Congresul Partidului Popular European.
În prima zi a reuniunii, PPE a adoptat, în unanimitate, manifestul care solicită aderarea cât mai curând posibil a României la spaţiul Schengen. În manifestul adoptat de PPE se menţionează că este nevoie „de aderarea deplină la Schengen pentru Bulgaria şi România, prin ridicarea cât mai curând posibil nu doar a controalelor aeriene şi maritime, ci şi a controalelor la frontierele terestre”.
Deși presa austriacă anunțase că delegația partidului lui Karl Nehammer, OVP, se va opune manifestului electoral al PPE, care include și un paragraf referitor la aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen, acest lucru nu s-a întâmplat. Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan a declarat că delegația austriacă nu a votat împotriva manifestului electoral al PPE care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen.
Cu toate acestea, Austria continuă să se opună aderării depline la Schengen, iar ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a declarat că trebuie să vadă mai întâi cum va decurge intrarea României și Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene și maritime, înainte de a lua în considerare accesul cu granițele terestre.
„Am avut un dialog foarte deschis şi intens la începutul anului şi am ajuns la un compromis care va intra în vigoare la sfârşitul acestei luni, mai exact la sfârşitul lunii martie, aşa-numitul Schengen maritim şi Schengen aerian”, a spus Gerhard Kerner, referindu-se la acordul la care s-a ajuns pentru ca România şi Bulgaria să intre în Schengen cu graniţele aeriene şi maritime începând de la sfârşitul lunii martie. În acelaşi timp, ministrul austriac de interne a sugerat că Viena nu se grăbeşte cu luarea unei decizii în ceea ce priveşte graniţele terestre, preferând să vadă cum funcţionează acest Schengen parţial şi apoi „să se mai gândească”.
Consiliul UE a anunțat la finalul lunii decembrie că România și Bulgaria vor intra în Schengen cu frontierele aeriene și navale la 31 martie 2024.