Klaus Iohannis, la Casa Albă. Şeful statului s-a întâlnit cu Joe Biden UPDATE FOTO

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, luni, la Washington, cu vicepreședintele SUA, Joe Biden. Întâlnirea dintre cei doi oficiali a avut loc la Casa Albă şi a durat mai mult de o oră. Vicepreședintele american Joe Biden a afirmat că va avea o comunicare directă, prin telefon, cu președintele Klaus Iohannis și prin intermediul ambasadorului României în SUA, George Maior, potrivit Administrației Prezidențiale.
Ionela Marcu
28 sept. 2015, 16:13
Klaus Iohannis, la Casa Albă. Şeful statului s-a întâlnit cu Joe Biden UPDATE FOTO

UPDATE 23.00 Oficialul american a apreciat că România stă bine în ceea ce privește lupta împotriva corupției și interconectarea energetică față de alte state.

„Există două instrumente noi în relația internațională: corupția și energia. Pe aceste două chestiuni România stă bine. România este mai liberă în ce privește energia, inclusiv interconectarea energetică„, a spus Biden, conform Administrației Prezidențiale.

UPDATE 21.45 Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă, în care a anunţat că l-a invitat pe vicepreşedintele SUA Joe Biden la mini-summitul NATO ce se va desfăşura în luna noiembrie la Bucureşti:

„Tocmai s-a terminat întâlnirea pe care am avut-o la Casa Albă cu Vicepreședintele Joe Biden. O întâlnire foarte bună, foarte caldă, o întâlnire care a durat mai mult de o oră, în cadrul căreia am avut ocazia să discutăm foarte multe probleme care ne preocupă pe toți.

Am avut, evident, în primul rând, discuții despre Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, împreună am evaluat acest parteneriat care este unul foarte bun, foarte puternic. Partea politică, partea militară sunt excelente și am convenit să încercăm să lucrăm și pe partea economică, un parteneriat de acest fel trebuie să aibă partea economică foarte substanțială.

În al doilea rând, am discutat despre situația din România, evident. Vicepreședintele Biden și-a exprimat mulțumirea față de mersul lucrurilor în domeniul combaterii corupției, și-a exprimat încrederea în continuarea acestui demers.

După care, am evaluat împreună unele chestiuni legate de securitate, securitatea în special a României, sigur, având în vedere că suntem plasați într-o zonă cu probleme. Am discutat despre situația din Ucraina, am discutat însă și despre noua bază de la Deveselu, care va fi dată în funcțiune probabil încă în cursul acestui an. Avem o colaborare în acest domeniu foarte bună.

Am discutat evident și despre criza în care ne aflăm acum în Europa, despre numărul mare de refugiați care vin în Europa și modul în care vom gestiona această criză. Am discutat despre situația din Moldova și, în final, i-am spus Vicepreședintelui Biden că noi organizăm la București, în noiembrie, un mini-summit NATO și l-am invitat, în măsura în care, sigur, îi permite timpul, să participe la acest mini-summit. În concluzie o întâlnire foarte bună, cu rezultate foarte bune, lucru care, cu siguranță, poate să ne bucure.”

UPDATE 21.10  Preşedintele Klaus Iohannis face o declarație de presă la Ambasada României în Statele Unite ale Americii, în urma întrevederii cu Joe Biden. Tot luni, președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, participă la recepția tradițională oferită de președintele american Barack Obama.

UPDATE 21.00 La discuţiile de la Casa Albă a participat şi ambasadorul României în SUA, George Maior.

UPDATE 20.00 Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte la această oră cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden.

Şeful statului urmează să susțină la finalul întrevederii o declarație de presă la Ambasada României în Statele Unite ale Americii.

Președintele Klaus Iohannis va discuta cu vicepreședintele SUA despre aprofundarea parteneriatului strategic, întărirea cooperării în plan regional, pregătirea summitului NATO care va avea loc în Polonia, precum și despre conștientizarea importanței Mării Negre pentru securitatea NATO. De asemenea, Iohannis îi va transmite lui Biden că România dorește mai multe investiții americane.

Vicepreședintele american Joe Biden, a vizitat România de două ori, în 2009 și 2014. Joe Biden l-a sunat pe Klaus Iohannis anul trecut, după alegerea sa ca președinte, pentru a-l felicita.

CITEŞTE ŞI Românii din SUA îi cer vicepreşedintelui Joe Biden să-l susţină pe Klaus Iohannis

În cursul zilei de luni, preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, vor participa la recepţia tradiţională oferită de preşedintele SUA Barack Obama cu ocazia Summitului ONU.

Şeful statului şi-a început joi vizita oficială în SUA. În prima zi a vizitei sale, el s-a întâlnit cu reprezentanţi ai unor investitori instituţionali şi bănci de investiţii. Vineri, şeful statului a participat la deschiderea Summitului ONU privind adoptarea Agendei de dezvoltare post-2015. Pentru prima dată Papa Francisc a susţinut un discurs. Seara, Klaus Iohannis a participat la un dejun cu conducerile unor companii multinaţionale americane prezente sau care doresc să investească în România. De asemenea, el a avut întâlniri cu preşedintele celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, Mogens Lykketoft, şi cu omologul său din Turkmenistan, Gurbangulî Berdâmuhamedov.

Sâmbătă, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu comunitatea de români din New York, dar şi cu omologul său chinez, Xi Jinping, iar ieri a susținut primul său discurs în fața Adunării Generale a ONU.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'