„Începem o sesiune extraordinară a consiliului. Avem teme impotante care vor fi discutate în această seară. Avem o discuţie despre evoluţia pandemiei. Avem două teme foarte importante: certificatul COVID, care într-un timp rezonabil de timp trebuie să fie la dispoziţia oamenilor, acesta va duce la libera circulaţie. Trebuie să nu existe discriminări. De asemenea, avem tema solidarităţii. În cazul nostru e vorba de Republica Moldova, noi am donat 350.000 de doze de vaccin. Şi alţii trebuie să facă acest lucru. O temă foarte importantă care se află pe agenda discuţiilor e legată de schimbările climatice„, a declarat Klaus Iohannis înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European.
Principalele subiecte aflate pe agenda Consiliului European mai vizează coordonarea la nivelul Uniunii Europene în contextul pandemiei de COVID-19, combaterea schimbărilor climatice, relaţiile Uniunii cu Rusia şi cu Regatul Unit al Marii Britanii.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, referitor la pandemia de COVID-19, preşedintele Iohannis va susţine asigurarea unei coordonări strânse între statele membre, precum şi menţinerea unei abordări vigilente în continuare.
„Preşedintele Klaus Iohannis va pleda pentru implementarea rapidă şi unitară a certificatelor verzi digitale la nivel european, reiterând ideea ca acestea să nu afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetăţenilor la libera circulaţie. Preşedintele României va susţine, totodată, operaţionalizarea cât mai rapidă a unui mecanism european de donare a vaccinurilor pentru statele din afara Uniunii Europene„, arată Administraţia Prezidenţială.
Şeful statului va sublinia, referitor la combaterea schimbărilor climatice, necesitatea creării unui cadru legal flexibil care să permită statelor membre ale Uniunii să identifice cele mai bune soluţii pentru atingerea obiectivului UE de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu anul 1990.