Președintele Klaus Iohannis a afirmat că monumentul „Aripi”, care a fost inaugurat luni, reprezintă o „victorie simbolică” împotriva abuzurilor dictaturii comuniste.
„Nimeni și nimic nu va putea reda vreodată destinele ruinate de abuzurile dictaturii comuniste. Cu toate acestea, monumentul ‘Aripi’ este o victorie simbolică. Ce ironie a sorții mai mare și ce izbândă mai puternică decât faptul că monumentul dedicat rezistenței anticomuniste este ridicat pe locul unde, până acum 27 de ani, străjuia statuia lui Lenin, unul dintre cei mai malefici oameni ai istoriei, doctrinarul bolșevismului?”, a declarat Iohannis.
El a arătat că monumentul este un simbol consacrat memoriei luptătorilor din rezistența anticomunistă.
„Împotriva comunismului s-au ridicat însă sute de mii de oameni, cunoscuți astăzi sau nu, care și-au riscat viața și libertatea pentru ca democrația și demnitatea poporului român să nu fie înfrânte. Lor le este dedicat monumentul ‘Aripi’. În calitate de președinte al României, îmi exprim profunda recunoștință pentru sacrificiul și curajul luptătorilor din rezistența anticomunistă, a militanților partidelor democratice anihilate de comuniști, a oponenților și disidenților. Sunteți eroii pe care România îi va onora mereu”, a transmis Iohannis.
Șeful statului a amintit câteva cuvinte ale Elizabetei Rizea — un simbol al rezistenței anticomuniste.
„Arestată și torturată de Securitate, ea nu a cedat: ‘Până mor, eu tot așa lupt!’ spunea ea, dar, în definitiv, această hotărâre i-a caracterizat pe toți cei care au sacrificat totul, fără speranță de răsplată. Au făcut-o în numele idealurilor democratice, jertfa lor plasându-i în panteonul celor care, de-a lungul istoriei României, au dat dovadă de curaj luptând în războaie, încrezători în viitorul țării și al generațiilor următoare. În cinstea lor este construit acest monument, un simbol copleșitor al demnității și al suferinței”, a adăugat Iohannis.
El și-a exprimat gratitudinea pentru cei care au făcut posibil ca acest monument să existe.
„Această creație nu ar fi fost posibilă fără implicarea și susținerea instituțiilor publice, a guvernelor României de-a lungul timpului, a Primăriei Bucureștiului și fără existența unui consens general, dar mai ales a unor oameni dedicați. Îl felicit în mod deosebit pe președintele Emil Constantinescu pentru această inițiativă și pentru eforturile pe care le-a depus în slujba acestui proiect”, a arătat Iohannis.
Potrivit acestuia, în cei 45 de ani de dictatură comunistă, românilor li s-a spus decenii întregi o poveste mincinoasă despre istoria națiunii.
„Ni s-a spus că nu a existat rezistență și că românii au dorit și au susținut regimul comunist. Astăzi, știm fără urmă de îndoială că regimul comunist a fost instaurat prin crimă și teroare, prin forța armelor, de o armată străină de ocupație, potrivnică voinței națiunii”, a mai spus Iohannis.
La finalul evenimentului, șeful statului a depus o coroană de flori la monumentul „Aripi”.