„Fiecare stat are un singur reprezentant, iar arhitectura constituţională a României este de aşa natură că reprezentantul României în Consiliul European este preşedintele ţării, în cazul acesta eu. Aici, la Sibiu, vor fi întâlniri numai în format de Consiliu European, nu este prevăzută nicio manifestare în alt format decât Consiliul European. Noi facem invitaţii pentru Consiliul European doar preşedintelui Parlamentului European care vine în deschiderea Consilulul European şi face o prezentare. Atât este cutuma la Consiliul European. Iar aceste invitaţii le face preşedintele Consiliului European, care este domnul Tusk”, a explicat, marţi, Klaus Iohannis, aflat la Sibiu pentru a verifica stadiul pregătirilor pentru summitul din 9 mai.
El a spus că întâlnirile din cadrul summitului sunt pentru lucru, nefiind prevăzute evenimente protocolare, „la care lumea ar sta şi ar pierde vremea”.
„În consecinţă toată discuţia este una puţin artificială şi izvorâtă din faptul că nu se cunoaşte prea bine arhitectura constituţională a Românei. Nu este nici o rea-voinţă, nici o rea-credinţă, pur şi simplu aici este locul preşedintelui, în Consiliul European, şi noi ne întâlnim aici ca să lucrăm şi să lucrăm la un lucru foarte important, la agenda strategică pentru următorul mandat al instituţiilor europene, ne întâlnim pentru a da optimism, speranţă, cetăţenilor europeni, acum, în pragul alegerilor europene. Nu sunt prevăzute evenimente strict protocolare, la care lumea ar sta şi ar pierde vremea, noi avem foarte, foarte mult de lucru, de discutat în Consiliul European. Niciodată nu ne ajunge timpul şi atunci când ne adunăm discutăm la concret, discutăm lucrurile care sunt pe agendă”, a adăugat el, conform News.ro.
Iohannis a menţionat însă că publicul larg poate participa, în 9 mai, la un concert organizat în Piaţa Mare din Sibiu.
„Consiliul European de la Sibiu este unul informal, se finalizează fără concluzii şi fără decizii, însă se va finaliza, sper eu, cu o aşa-numită declaraţie, Declaraţia de la Sibiu, care va spune europenilor cum vedem noi viitorul, cum vrem să mergem mai departe, cum vrem să fim solidari cu toţii, cum vrem să facem să funcţioneze Uniunea mai bine. Iar pentru sibieni, pentru musafiri şi pentru oricine altcineva doreşte să participe, în ziua de 9 mai, Primăria municipiului Sibiu organizează aici în Piaţă – şi se vede în spate – un mare concert pentru toată lumea. Deci cine doreşte să participe la partea de distracţie este invitat la concert în Piaţa Mare, la liber”, a afirmat Iohannis.
El a spus că dejunul – care va fi organizat în curtea interioară a Palatului Brukenthal – nu este unul festiv.
„Este un dejun tehnic, sigur, se mănâncă, este dejun, dar noi în timpul dejunului continuăm discuţiile începute în atrium, asta înseamnă un dejun de lucru, deci în timp ce vorbim şi mâncăm, dar sigur şi dacă este un dejun tehnic un ambient plăcut este potrivit şi cred că aceste clădiri foarte frumoase pe care le avem în Sibiu vor fi puse în valoare încă mai mult dacă atrag atenţia prin astfel de manifestări”, a afirmat Iohannis.
El a spus că apreciază deschiderea proprietarilor clădirii şi a conducerii Muzeului pentru această colaborare.
Municipiul Sibiu găzduieşte, în 9 mai, summitul Uniunii Europene la care sunt aşteptaţi 28 de şefi de state şi de guverne, reprezentând fiecare dintre statele membre. Vor fi în oraş mai mulţi preşedinţi, premieri şi cancelari, alături de conducerea Parlamentului European şi a Comisiei Europene. Pregătirile au început de mai mult de un an, iar măsurile de securitate care s-au luat sunt fără precedent. Pe lângă acţiuni despre care nu vorbeşte nimeni în mod public, au fost închise străzi, parcări, a fost restricţionat traficul pe zeci de străzi, iar în ziua reuniunii nici măcar traficul pietonal nu este permis în centrul Sibiului. Toate unităţile de cazare din oraş şi împrejurimi sunt ocupate cu participanţi la eveniment, în timp ce principalii lideri politici stau la singurul hotel de cinci stele din oraş.
Dăncilă, despre o invitaţie din partea şefului statului pentru Summitul de la Sibiu: Răspunsul este negativ, nu
Premierul Viorica Dăncilă a precizat că nu a primit o invitaţie din partea preşedintelui Klaus Iohannis pentru Summitul de la Sibiu din data de 9 mai, adăugând că a văzut programul şi faptul că şeful statului „face o inspecţie în piaţă”.
„Răspunsul este negativ (…). Am văzut programul, am văzut că domnul preşedinte face o inspecţie în piaţă, e foarte bine că vrea să vadă ceea ce, de fapt, a investit Guvernul, pentru că marea parte a fondurilor pentru acest Summit şi organizarea a aparţinut Guvernului”, a declarat Viorica Dăncilă, marţi, la Parlament, întrebată dacă a primit vreo invitaţie din partea şefului statului pentru Summitul de la Sibiu din data de 9 mai.
Premierul a participat marţi la conferinţa intitulată „Inovarea în domeniul auditului la nivelul Uniunii Europene şi creşterea rolului de îndrumare al Instituţiilor Supreme de Audit în beneficiul societăţii”, organizată de România în contextul deţinerii preşedinţiei Consiliului UE.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, referindu-se la participarea la summitul UE de la Sibiu, din 9 mai, că nu a fost invitată încă, întrebându-se cum putem vorbi noi de unitate când premierul României, care deţine preşedinţia rotativă, nu este prezent pentru a vorbi despre realizările preşedinţiei române a Consiliului UE.
Sâmbătă, Viorica Dăncilă a declarat că, dacă va fi invitată, va participa la summitul şefilor de stat şi de guverne din 9 mai de la Sibiu, dar nu se va ruga de nimeni pentru a participa la eveniment. Dăncilă spunea că nu este ”supărată” că nu a fost invitată, pentru că nu ar rezolva lucrurile şi preferă să gândească pozitiv. ”Eu sper ca acest summit să iasă cât mai bine, este important pentru noi ca ţară”, a spus premierul.
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirma că în spaţiul public „se revarsă necunoaşterea despre Uniunea Europeană”, prin faptul că jurnalişti şi politicieni „deplâng faptul că doamna Dăncilă încă nu a fost invitată la Sibiu”. El explică că ea nici nu va fi invitată la lucrările Consiliului European şi subliniază diferenţa între această instituţie şi Consiliul Uniunii Europene. „Doamna premier Dăncilă prezidează Consiliul Uniunii Europene (acolo unde merg miniştrii), în timp ce preşedintele Iohannis prezidează Consiliul European, care este altă instituţie. (…) Doamna premier Dăncilă nu va putea fi invitată la lucrările Consiliului European (vezi Tratatul de la Lisabona), dar va putea fi invitată la recepţie şi prezentată de preşedinte”, susţine Băsescu.