Klaus Iohannis, la Suceava: Cred cu tărie că Republica Moldova îşi poate împlini destinul doar în UE

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marţi, cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofiti, la sediul Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava.
Ionela Marcu
07 iul. 2015, 11:13
Klaus Iohannis, la Suceava: Cred cu tărie că Republica Moldova îşi poate împlini destinul doar în UE

Vizita celor doi preşedinţi la Suceava este prilejuită de acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofte.

În alocuţiunea susţinută la Universitatea „Ștefan cel Mare”, Klaus Iohannis a arătat că „acordarea titlului de Doctor Honoris Causa omologului meu, domnul Președinte Nicolae Timofti, de către Universitatea «Ștefan cel Mare» reprezintă un moment deosebit pentru mediul academic, dar și pentru relația dintre cele două state de limbă română”.

„Prezența în această universitate îmi oferă, totodată, ocazia să remarc relația îndelungată în ceea ce privește schimbul de studenți între cele două țări şi cooperarea extrem de strânsă la nivel preuniversitar, universitar şi ştiinţific. Aceasta este o consecință a faptului că împărtășim aceeași viziune cu privire la educarea și formarea tinerei generații, ca zonă de importanţă strategică, pentru a putea asigura progresul și stabilitatea țărilor noastre.

În plus, această experiență arată că relația României cu Republica Moldova este un episod unic la nivel european, iar efortul nostru nu a fost în zadar. Vreau să vă asigur că România va continua să investească în pregătirea tinerilor din Republica Moldova, având credința că, astfel, contribuie implicit la dezvoltarea și integrarea în familia europeană de valori a țării dumneavoastră, domnule Președinte. România alocă deja anual 5.000 de burse de studiu pentru studenții din Republica Moldova și peste jumătate din copiii preşcolari din această țară beneficiază de programul finanțat de România pentru renovarea şi dotarea grădiniţelor. Universitățile din țările noastre cooperează în cadrul unor numeroase programe bilaterale, dar și europene, prin schimb de studenți și profesori”, a spus şeful statului român.

CITEŞTE ŞI TRASEUL lui Klaus Iohannis, schimbat din cauza GROPILOR

Iohannis a precizat că acordarea titlului de Doctor Honoris Causa președintelui Nicolae Timofti „recunoaște și înnobilează meritele sale profesionale și politice”.

Cariera profesională a domnului Timofti este impresionantă. Sistemul judecătoresc actual al Republicii Moldova poartă amprenta distinsului lider, prin promovarea reformei de drept. Priceperea și corectitudinea de care a dat mereu dovadă, puterea exemplului personal și simțul datoriei au jucat un rol esențial în afirmarea sa pe scena publică, iar încrederea pe care a reușit să o câștige din partea propriilor cetățeni este confirmarea virtuozității sale. Determinarea și curajul domnului Timofti de a conduce țara pe calea integrării europene reprezintă cu certitudine un model pentru alte state din regiune. Domnia sa s-a implicat cu toată forța pentru fructificarea din plin a statutului de membru al Parteneriatului Estic și pentru împlinirea destinului european al țării sale. Eforturile distinsului lider de a construi un stat liber, democratic și consolidat reprezintă cu siguranță o alegere pe care atât România, cât și Uniunea Europeană o susțin cu fermitate. Vă mulțumesc personal pentru dedicația și meritele personale în susținerea parcursului european al țării dumneavoastră, singurul care poate garanta tinerilor din Republica Moldova un viitor așa cum merită – un viitor al stabilității, prosperității, democrației și al valorilor europene.

Folosesc acest prilej pentru a reafirma sprijinul pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova. România va fi mereu de partea dumneavoastră, domnule Președinte. Cred cu tărie că Republica Moldova își poate împlini destinul doar în Uniunea Europeană. Vom fi alături de cetățenii Republicii Moldova oricât de mult efort va trebui să depunem și oricât va dura. Sunt, totodată, convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci și în comuniune.

Republica Moldova trebuie ca în viitor să facă eforturi susținute pentru a împlini procesul de reformare a statului. Consolidarea statalității înseamnă în primul rând asumarea în practică a valorilor și principiilor europene fără de care nu poate exista integrare deplină. Combaterea corupției, stabilitatea economică și întărirea instituțiilor reprezintă singura cale de succes. O spun din nou: Moldova are o mare șansă pe care noi n-am avut-o la momentul aderării. Această șansă se numește România, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, astăzi cel mai redutabil susținător al Republicii Moldova în procesul de integrare. Profit de această ocazie pentru a saluta rezultatul alegerilor locale din Republica Moldova. Faptul că partidele proeuropene au reușit să câștige orașe importante, inclusiv Capitala, demonstrează dorința cetățenilor de a îmbrățișa și de a-și însuși valorile europene și hotărârea pentru susținerea parcursului european. Sperăm cu toții că această opțiune manifestată la alegerile locale se va concretiza foarte curând în constituirea unui guvern de coaliție, cu o clară orientare proeuropeană, decis să continue reformele începute în Republica Moldova”, a mai declarat Klaus Iohannis.

„În final, permiteți-mi, domnule Președinte, să vă felicit încă o dată și să-mi exprim întreaga recunoștință pentru tot ce faceți. Așa cum am afirmat în nenumărate rânduri, port față de domnul președintele Timofti, un om deosebit de dedicat țării lui, un respect profund. Domnia sa este un câștig real pentru Republica Moldova și pentru cetățenii ei, pentru relațiile dintre țările noastre, dar și pentru Uniunea Europeană”, a conchis preşedintele român. 

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Funcția secretă pe care o are, de fapt, viziera mașinii. Se aplică indiferent de marca autoturismului. Puțini români știu ce poți face cu ea
Capital.ro
Mașinile interzise pe străzile din România. Nu mai au drept de circulație. Legea e lege
Playtech.ro
Primele imagini cu principalul suspect în cazul crimei din Brăila. Noi detalii ies la iveală
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Regele nordului, o perlă puțin descoperită a turismului românesc. Frumusețile nebănuite de la capătul României
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
BREAKING | Primele imagini din apartamentul lui Andrei Versace. Casa este deranjată încă de la intrare VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
SE VERIFICĂ buletinele de identitate. Legea care este deja OBLIGATORIE în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Principalul suspect în cazul crimei din Brăila a fost prins
MediaFlux
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'