Klaus Iohannis participă miercuri la summitul UE. El a făcut o declarație de presă în care a vorbit despre viitorul sistemului de sănătate, după pandemie. Klaus Iohannis este de părere că managementul situațiilor de criză trebuie îmbunătățit.
„Sperăm să nu vină următoarea criză. Vorbim de managementul crizelor. Avem nevoie să-l îmbunătățim, la nivel european. A fost foarte benefică implicarea Comisiei în achiziția de vaccinuri și cum au ajuns ele în statele membre. Este nevoie să avem mecanisme europene care pot fi folosite în situații de criză în sistemele noastre de sănătate publică, chiar dacă e un resort național am văzut că avme lucruri comune. Am putea merge mai departe către Uniunea Europeană a Sănătății. Avem de discutat evident despre redresarea economică”, a spus Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis despre PNRR: „Nu ne-ar ajuta o aprobare rapidă acum”
Președintele Klaus Iohannis a vorbit joi, la Bruxelles, despre PNRR spunând că nu este nicio problemă că încă există discuții cu Comisia Europeană. „Nu ne-ar ajuta o aprobare rapidă acum, fără a merge în profunzime”, a spus șeful statului, care a explicat și de ce.
„Noi avem un PNRR finalizat, l-am depus și cred că aceste discuții cu Comisia sunt foarte benefice. Pot să vă spun și de ce. Nu ne-ar ajuta o aprobare rapidă acum, fără a merge în profunzime, fiindcă ulterior aceste proiecte trebuie implementate și decât să avem discuții ulterioare pe fiecare tranșă de finanțare (…) prefer să avem toate aceste discuții și clarificări la început, să avem toate aspectele discutate și lămurite cu Comisia, după care să pornim la implementarea proiectelor foarte repede și foarte bine, fără să ne oprim pe parcurs cum s-a mai întâmplat la fonduri europene. Mai bine sacrificăm o lună, două luni de zile, clarificăm tot și, când este gata, pornim și le punem în practică”, a spus Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannus, MESAJ CATEGORIC pentru Rusia, înainte de summit-ul UE: Sunt chestii pe care NU le putem tolera
Președintele Klaus Iohannis spune că UE trebuie să adopte o poziție de forță în fața unor ieșiri ale Rusiei în raport cu statele învecinate.
„Acum, această chestiune o vom discuta în consiliu și voi spune acolo prima dată opinia noastră. Sunt probleme care trebuie discutate în relația cu Federația Rusă. Sunt unele chestii pe care nu le putem tolera, dar sunt zone în care putem discuta. E o problemă globală aceasta cu încălzirea și aici putem colabora. Trebuie să avem abordări care sunt feazabile”, a declarat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a promulgat legea privind cumpărarea vechimii în muncă
Klaus Iohannis l-a decorat pe Donald Tusk
Klaus Iohannis a afirmat, joi la ceremonie de decorare cu Ordinul Steaua României în gradul de Mare Cruce a preşedintelui PPE Donald Tusk, că acesta este „una dintre cele mai euro-entuziaste personalităţi europene, jucând un rol important în consolidarea Uniunii Europene, în transformarea acesteia la nivel global şi în asigurarea unităţii naţiunilor noastre”.
„Îmi face o deosebită plăcere ca astăzi, în cadrul acestei festivităţi, să onorăm o mare personalitate şi un adevărat şi apropiat prieten al României – Excelenţa Sa, domnul Donald Tusk, fostul preşedinte al Consiliului European. Din păcate, pandemia COVID-19, care a provocat dificultăţi semnificative în aproape fiecare aspect al vieţii noastre, ne-a împiedicat să ne întâlnim mai devreme pentru a marca acest moment. Sunt foarte bucuros că ne putem întâlni astăzi faţă în faţă, după o atât de lungă perioadă de timp, pentru a vă înmâna personal, dragă Donald, această distincţie. Anul trecut am semnat Decretul care conferea domnului Donald Tusk cea mai înaltă distincţie a statului român – Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce, pentru contribuţia sa excepţională în sprijinul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Donald Tusk este un vechi prieten al României şi un adevărat european. Ne amintim cu toţii de discursurile sale inspiratoare în limba română pe care le-a susţinut la începutul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, la Ateneul Român, şi la Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019, dar şi de afinităţile sale strânse cu România şi cu numeroase simboluri culturale cu care rezonează profund poporul român”, a afirmat şeful statului.
El a adăugat că Donald Tusk are un ataşament profund faţă de cauza europeană.
„Donald Tusk este una dintre cele mai euro-entuziaste personalităţi europene, jucând un rol important în consolidarea Uniunii Europene, în transformarea acesteia la nivel global şi în asigurarea unităţii naţiunilor noastre. Acest ataşament profund faţă de cauza europeană a inspirat liniile de acţiune ale Preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene, în urmă cu doi ani. De-a lungul mandatului său, Preşedintele Tusk a susţinut în mod semnificativ acţiunile desfăşurate de Preşedinţia noastră la Consiliul UE, contribuind la succesul acesteia, un succes important nu numai pentru România şi poporul român, ci şi pentru obiectivul comun de consolidare a proiectului european în ansamblu. Donald Tusk şi-a adus contribuţia definitorie la ceea ce suntem mândri să numim astăzi „spiritul de la Sibiu”. Summitul informal organizat în România şi prezidat de Donald Tusk a transmis un mesaj puternic de unitate în întreaga Europă, de angajament faţă de consolidarea în continuare a drumului nostru comun şi de încredere în viitorul Uniunii Europene. În discursul său de la sfârşitul Consiliului European din iunie 2019, preşedintele Tusk şi-a exprimat aprecierea pentru toate rezultatele înregistrate de Preşedinţia română la Consiliul UE, de la adoptarea a peste 90 de dosare legislative, până la progresul important în ceea ce priveşte Cadrul Financiar Multianual, precum şi organizarea Summitului de la Sibiu. Permiteţi-mi să reamintesc că Donald Tusk a avut o relaţie strânsă cu România şi în perioada 2007-2014, când era premier al Poloniei. În calitate de Preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk a navigat cu înţelepciune în ape agitate, reuşind să menţină Uniunea puternică şi coerentă chiar şi în vremuri dificile, o expresie a angajamentului său faţă de idealul european”, a mai explicat preşedintele Iohannis.
Acesta a mai spus că Donald Tusk nu este doar un susţinător activ al proiectului european, ci şi un prieten şi partener al României.
„Am deosebita plăcere de a conferi acest ordin naţional lui Donald Tusk, care este nu numai un susţinător activ al proiectului european, ci şi un prieten şi partener al României şi al poporului român. Atunci când ne confruntăm cu o provocare, căutăm sprijin, căutăm certitudini şi posibile căi de urmat care să ne facă mai puternici. Aceasta este ceea ce ne defineşte în Uniune Europeană şi ne-a permis să ieşim mai puternici din fiecare criză. În calitate de Preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk ne-a dat acest sentiment de încredere. Pentru toate aceste motive, îţi mulţumesc, dragă Donald, şi sunt bucuros să îţi confer Ordinul Steaua României în gradul de Mare Cruce”, a conchis Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis se află la Bruxelles unde va participa la reuniunea Consiliului European.