Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, vineri, la o dezbatere pe teme de educaţie care are loc în Aula Magna „Ioan Curea” a Universităţii de Vest Timişoara despre integrarea cu succes a tinerilor pe piaţa muncii, aflată într-o continuă schimbare.
„Am văzut deja în sală pe atât de mulți pe care i-aș saluta cu numele, încât am rămas la această formulă simplificată. Vă salut însă pe toți cu mare bucurie, bucuria revederii, aici, în frumosul oraș Timișoara, cred că tot fruncea îi zice, nu?
Cred că v-ați convins deja, domnului rector i-am spus-o direct, că îmi face o mare plăcere să vin aici, la Universitatea dumneavoastră! În Timișoara realmente mă simt ca acasă și mă bucur să constat cu fiecare vizită pe care o fac, și cam fac, progresele din acest oraș, care îmi este drag, și mai cu seamă din mediul academic timișorean.
Timișoara este de multă vreme un exemplu de bună gospodărire, de atitudini constructive și de mobilizare regională și locală. Timișoara a fost printre primele orașe care au rezolvat problema șomajului apărut în perioada tranziției și mă bucur că văd aici oameni de afaceri care au contribuit semnificativ la această rezolvare.
La ultimul recensământ, Timișul a fost unul dintre cele două județe care au înregistrat o creștere a populației. Foarte frumos pentru Timișoara, îngrijorător că numai două județe. Investitori și turiști, studenți și angajați din România, dar și din alte țări, aleg Timișoara pentru ceea ce reprezintă astăzi: un oraș dinamic, dezvoltat și tolerant.
În perioada interbelică, intelectualii timișoreni și bănățeni au cerut în repetate rânduri înființarea unei universități de inspirație europeană. În cele din urmă, au avut câștig de cauză. Astăzi sărbătorim 75 de ani de la decretul regal care prevedea înființarea unei universități la Timișoara, un decret care transforma Timișoara într-un centru universitar complet și care punea bazele consolidării poziției orașului ca pol de dezvoltare pentru Vestul României.
Universitatea s-a dezvoltat de-a lungul anilor, ajungând rapid o instituție prestigioasă de talie europeană. Spun asta deoarece Universitatea de Vest nu trăiește numai din faima trecutului, ci este puternic orientată spre fructificarea oportunităților pe care le are la îndemână.
Universitatea participă la numeroase proiecte și rețele europene, este conectată la evoluțiile tehnologice și instituționale marcante de pe continent și își îmbunătățește constant infrastructura de studii și de cercetare. Iar aceste transformări sunt absolut necesare. Doar un pol universitar puternic, bazat pe colaborare și cu o infrastructură adecvată poate pune instituția dumneavoastră pe picior de egalitate cu universitățile europene și mondiale.
Cu prilejul Summitului desfășurat la Sibiu săptămâna trecută, am participat alături de Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, la o discuție cu tineri veniți din toate colțurile continentului nostru. Acolo am abordat o problemă cu care se confruntă toți tinerii europeni, indiferent de țara din care provin: cea a integrării cu succes pe piața muncii aflată în continuă schimbare. Această schimbare ia adesea forma digitalizării sau a specializării angajaților.
Universitățile, inclusiv cele timișorene, vor trebui să anticipeze tendințele din economie, dar, mai ales, să formeze absolvenți flexibili și capabili de adaptare la schimbări tehnologice și culturale rapide. Absolvenții viitorului vor trebui să poată lucra în medii multiculturale, să cunoască inovațiile din domeniul de activitate și să fie autonomi în procesul de învățare, care va continua, cu siguranță, pe tot parcursul vieții. În același timp, nu este suficient să deveniți doar buni angajați sau antreprenori.
În 2016, domnule rector, când am vorbit ultima dată aici, am încurajat studenții de atunci să participe la alegeri. Săptămâna viitoare veți avea din nou această ocazie, unii dintre dumneavoastră poate pentru prima dată. Este oportunitatea de a vă face vocea auzită în configurarea direcției țării noastre, precum și a Europei în ansamblul său. Vă încurajez să o faceți!
Deși, din multe puncte de vedere, Timișul este în fruncea țării, prezența la vot a fost o excepție regretabilă în ultimii ani. Astăzi ne confruntăm cu consecințele nefaste ale absenteismului.
Așa că, dragi studenți, mergeți la urne și apărați-vă interesele! Nu-i lăsați pe cei care promit mult, însă fac puțin, să vă frâneze dezvoltarea ca români și ca europeni! Mai mult, vă încurajez să vă implicați, pe mai departe, în viața publică a României!
În grupurile de lucru ale proiectului «România Educată», elevii și studenții au fost printre cei mai activi participanți. Au dat dovadă că se pot organiza și că pot veni cu poziții mai bine argumentate decât multe persoane care, teoretic, ar fi trebuit să aibă experiență în discutarea și elaborarea politicilor publice.
Stimați participanți,
Sunt aici generații care merită toate șansele pe care le are de oferit Uniunea Europeană. Este inacceptabil ca țara noastră să rămână atât de mult în urmă, în condițiile în care trăim într-una dintre cele bune perioade istorice ale continentului nostru, cu oportunități extraordinare, care pregătesc o veritabilă revoluție a educației. Vorbim de noi programe de mobilitate, de voluntariat, de proiecte de cooperare între instituții din diferite state membre.
Mai este nevoie ca și cei care guvernează în România să înțeleagă faptul că situația de acum din educație, care este –păcat, dar trebuie să recunoaștem – dezastruoasă, nu mai poate continua. Dacă nu știu sau, și nu vor să facă lucrurile mai bine, atunci să plece și să lase locul altora care se pricep. Pentru că nu ei, ci românii sunt cei care vor plăti pentru aceste eșecuri.
În aceste condiții, este cu atât mai mare meritul Universității de Vest de a se adapta schimbărilor de până acum, iar al Timișoarei în ansamblul său de a se consolida ca centru universitar. Munca echipei de aici, însă, precum și a întregii comunități academice, este departe de a fi finalizată. Viziunea înființării universității se bazează pe rolul acesteia în construcția unui stat puternic și prosper.
Astăzi, acest rol este mai important ca niciodată, iar reperele nu mai sunt doar naționale, ci europene și globale. Eu sunt convins că Universitatea de Vest, prin ceea ce a devenit de-a lungul a decenii de activitate, va continua să fie epicentrul vieții intelectuale și civice bănățene. La mulți ani!”, a spus Klaus Iohannis la Timişoara, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.