„Noi, Uniunea, ne dorim un acord, ne dorim acest acord, dar nu poate fi renegociat. Deci, aici lucrurile sunt foarte clare. Însă, dorim să dăm toate asigurările care se pot da, deci, asigurări politice, că dorim să mergem mai departe, dorim o relaţie viitoare foarte bună. Despre asta este vorba. Temerea în Marea Britanie este că vom împinge negocierea unui acord ad calendas, cum se spune. Or, nimeni nu are astfel de intenţii şi nimeni nu-şi doreşte să se declanşeze backstop-ul. Este o chestiune teoretică, mai degrabă juridică, care, din motive de siguranţă juridică, a fost inclus acolo, dar noi nu ne dorim aşa ceva. Şi asta vrem să explicăm încă o dată părţii britanice. Noi vrem o relaţie bună, vrem o relaţie viitoare care funcţionează foarte bine. Şi aceste asigurări putem să le dăm fiecare în parte”, a afirmat Iohannis la sosirea la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.
Totodată, întrebat dacă o să aibă vineri discuţii cu premierul britanic, Theresa May, el a precizat: „Da, am de gând să mă întâlnesc cu doamna May scurt, o bilaterală scurtă, ca să o încurajez un pic„. De asemenea, chestionat dacă se aşteaptă la un nou summit pe Brexit în luna ianuarie, şeful statului a spus:. „Nu, nu mă aştept la asta. Ne aşteptăm la un vot pozitiv din partea Parlamentului britanic, nu la un Summit„.
Preşedintele Klaus Iohannis a discutat vineri, la Bruxelles, cu prim-ministrul Finlandei, Juha Sipila, şi cu premierul Croaţiei, Andrej Plenkovic, despre preluarea de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
„Ne pregătim pentru Preşedinţia Consiliului UE. Reuniune a viitoarelor Preşedinţii România-Finland-Croaţia, pentru a discuta programul şi priorităţile Trio-ului„, anunţat Iohannis, într-un mesaj publicat vineri pe Twitter.
Totodată, şeful statului român le-a mulţumit premierilor Finlandei şi Croaţiei pentru această „întâlnire foarte constructivă”. Înaintea participării la reuniunea Consiliului European, şeful statului a precizat că va avea o întâlnire trilaterală cu premierii finlandez şi croat pentru a discuta cum vor fi abordate, împreună, chestiunile care vizează Trio-ul Preşedinţiilor – România, Finlanda, Croaţia. „Începem cu o trilaterală şi cred că putem să stabilim foarte repede cum abordăm împreună, în Trio, chestiunile care vin spre noi. Suntem chestiuni foarte complicate. Brexit-ul va fi în continuare o discuţie, MFF-ul (Cadrul Financiar Multianual, n.r.) va fi o discuţie, probabil, un pic mai lungă, migraţia, şi aşa mai departe. Şi vrem să facem împreună o strategie, în aşa fel încât soluţiile să poată fi generate trecând de la o Preşedinţie la alta fără sincope„, a precizat Iohannis.
Întrebat dacă până în prezent, la reuniunea Consiliului European, a primit mesaje optimiste referitor la cât de pregătită este România pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului UE, Iohannis a afirmat: „Da, am avut eu grijă să fie un mesaj optimist şi am spus chiar eu în plen că România este pregătită. I-am asigurat pe cei din Consiliu şi cred că lucrurile o să meargă bine (…) Toată lumea aşteaptă să facem lucrurile aşa cum trebuie şi aşa o să le facem„.