UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns sâmbătă la tabăra mobilă pentru refugiaţi de la Siret, în judeţul Suceava. La tabăra de la Siret se află şi ministrul de Interne, Lucian Bode, şi şeful DSU, Raed Arafat. În prezent, în tabăra de la Siret sunt cazaţi 215 refugiaţi din Ucraina, potrivit ISU Suceava.
Preşedintele Klaus Iohannis merge sâmbătă în tabăra de refugiaţi ucraineni de la Siret, din judeţul Suceava. Conform programului oficial al preşedintelui, la ora 16:00, acesta va face o vizită la tabăra mobilă pentru refugiaţi de la Siret, judeţul Suceava.
Poliţia de Frontieră anunţă sâmbătă dimineaţă că 28.235 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară vineri, în scădere cu 1,1 % faţă de ziua precedentă.
„În data de 04.03.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 85.847 de persoane, dintre care 28.235 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 1,1 % faţă de ziua precedentă ). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 9.455 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 4,8%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 16.922 cetăţeni ucraineni (creştere de 2 %)”, conform Poliţiei de Frontieră.
Pe sensul de ieşire din România au făcut formalităţile 106.330 de persoane, dintre care 22.813 cetăţeni ucraineni (creştere de 3,6%).
De la declanşarea acestei crize, până la data de 04.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 195.848 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 132.500 cetăţeni ucraineni.
Guvern: Platforma de sprijin pentru Ucraina, îmbunătăţită cu sprijinul Code for Romania
Platforma de resurse şi nevoi menită să sprijine acţiunile de ajutorare a cetăţenilor ucraineni, dezvoltată de Code for Romania, în parteneriat cu Guvernul României şi cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, va prelua funcţionalitatea şi datele centralizate în actuala iniţiativă guvernamentală – platforma „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”.
Războiul din Ucraina anunţă o criză economică fara precedent! Alimentele au început să fie RATIONALIZATE după doar o saptămână de război!
Noua platformă va include centralizatoarele „Un Acoperiş” pentru managementul şi validarea cererilor şi ofertelor de cazare şi „Sprijin de Urgenţă” pentru managementul şi alocarea celorlalte tipuri de resurse (hrană, produse de igienă, îmbrăcăminte etc.).
„Pentru coordonarea integrată a eforturilor derulate de instituţiile guvernamentale, societatea civilă şi mediul privat în ceea ce priveşte asigurarea asistenţei umanitare refugiaţilor din Ucraina, vineri, 4 martie, a avut loc, la Palatul Victoria, o întâlnire de lucru găzduită de Mădălina Turza, consilier de stat, cu reprezentanţii Code for Romania. La întâlnire au participat membri ai grupului de lucru constituit, în acest sens, la nivelul Cancelariei Prim-ministrului, reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, ai organizaţiilor internaţionale – Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), Organizaţia Mondială a Migraţiei, Crucea Roşie, Asociaţia ‘Zi de Bine’ şi Dumitriţa Solomon, secretar de stat în Cancelaria Prim-ministrului”, se arată într-un comunicat transmis, sâmbătă, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, Guvernul apreciază eforturile derulate şi mulţumeşte societăţii civile pentru mobilizare şi implicare în acţiunile de sprijinire a cetăţenilor ucraineni.
Parteneriatul între instituţiile statului şi sectorul neguvernamental este esenţial pentru coordonarea acţiunilor de solidaritate cu Ucraina, mai arată sursa citată.