Preşedintele Klaus Iohannis transmite, miercuri, cu ocazia Zilei Limbii Române, că alături de încurajarea lecturii, înţelegerea, argumentarea şi uzul corect al limbii ar trebui să devină obiective prioritare şi doar luptând cu analfabetismul funcţional avem şansa de a permite cât mai multor persoane să folosească limba română pentru a lua parte la viaţa comunităţii. Cu ocazia Zilei Limbii Române, că Palatul Cotroceni va fi iluminat în culorile drapelului naţional, în această seară, începând cu ora 20:30.
”31 august marchează Ziua Limbii Române, o sărbătoare a celor care, oriunde s-ar afla, gândesc, vorbesc şi simt româneşte. Limba română este cheia identităţii noastre naţionale şi căminul unei literaturi bogate. De-a lungul veacurilor, ne-a definit cultura, a inspirat şi a îmbogăţit spiritual generaţii întregi. Totodată, limba română a fost şi continuă să fie un veritabil liant social. Ea ne-a adus laolaltă şi ne-a menţinut uniţi în cele mai dificile momente ale istoriei noastre. Limba pe care o vorbim ne leagă unii de alţii şi pe toţi de locul în care ne-am născut sau avem rădăcini – România. Face parte din identitatea noastră, iar noi avem datoria de a o proteja şi cultiva”, spune preşedintele în mesaj.
Şeful statului transmite, în această zi specială, ”întreaga sa apreciere dascălilor de Limba Română din ţară şi din străinătate, dar şi celor dintâi mentori ai oricărui copil – părinţii”. ”În ţară sau în comunităţile din afara graniţelor, aceştia au menirea de a transmite cu mândrie tezaurul limbii generaţiilor de copii români de pretutindeni”, afirmă şeful statului. Preşedintele menţionează că, în ultimii ani, ţara noastră găzduieşte un număr tot mai mare de locuitori a căror limbă maternă nu este limba română.
”Este important ca toţi să aibă şansa de a învăţa limba română şi de a se integra în mod armonios în societatea românească. Predarea şi învăţarea limbii române, ca limbă nematernă, trebuie să devină o ofertă permanentă a sistemului nostru de educaţie. În acelaşi timp, este necesară o schimbare de paradigmă atunci când vorbim despre obiectivele educaţiei pentru învăţarea limbii române. Alături de încurajarea lecturii, înţelegerea, argumentarea şi uzul corect al limbii ar trebui să devină obiective prioritare. Doar luptând cu analfabetismul funcţional avem şansa de a permite cât mai multor persoane să folosească limba română pentru a lua parte la viaţa comunităţii şi pentru a contribui la dezvoltarea societăţii”, spune preşedintele.
Klaus Iohannis afirmă că ”limba română este temelia identităţii noastre”. ”O preţuim folosind-o corect, cultivând-o şi ajutându-i pe alţii să primească darul de a o învăţa şi de a se bucura de bogăţia ei. La mulţi ani Limbii Române şi vorbitorilor ei!”, mai spune şeful statului.
Admnistraţia Prezidenţială anunţă, cu ocazia Zilei Limbii Române, că Palatul Cotroceni va fi iluminat în culorile drapelului naţional, în această seară, începând cu ora 20:30.
Ciucă: Le sunt foarte recunoscător celor care păstrează identitatea naţională dincolo de graniţe, familiilor de români care îşi învaţă copiii limba maternă şi cadrelor didactice care predau în alte ţări limba, cultura şi civilizaţia românească
Premierul Nicolae Ciucă a transmis, miercuri, cu prilejul Zilei Limbii Române, că le este foarte recunoscător celor care păstrează identitatea naţională dincolo de graniţe, familiilor de români care îşi învaţă copiii limba maternă şi cadrelor didactice care predau în alte ţări limba, cultura şi civilizaţia românească, nu doar în cadrul instituţional creat de statul român pentru educaţia în diaspora.
”Astăzi este sărbătoarea limbii române, expresie fundamentală a identităţii noastre naţionale, care ne uneşte ca oameni şi leagă generaţiile peste timp. Mai mult decât un mod de a ne înţelege şi a ne recunoaşte între noi pretutindeni în lume, limba română este istorie, cultură, spiritualitate şi tezaur al mentalităţilor, de-a lungul istoriei milenare a poporului nostru, cu literatura ca expresie de vârf”, spune premierul Nicolae Ciucă în mesaj.
”Respect şi apreciere tuturor celor care contribuie permanent la cunoaşterea, conservarea, perpetuarea şi evoluţia limbii române: lingvişti, cercetători, profesori, filologi, scriitori, traducători, cititori, vorbitori iscusiţi, fie ei artişti sau oratori. Le sunt foarte recunoscător celor care păstrează identitatea naţională dincolo de graniţe, familiilor de români care îşi învaţă copiii limba maternă vorbind-o în căminul lor, şi cadrelor didactice care predau în alte ţări limba, cultura şi civilizaţia românească, nu doar în cadrul instituţional creat de statul român pentru educaţia în diaspora”, afirmă şeful Executivului.
Ciucă mai afirmă că, ”nu în ultimul rând, îşi exprimă aprecierea pentru toţi oamenii de stat români din ultimele decenii care au dat un curs occidental dezvoltării ţării noastre, astfel încât limba română să se numere, astăzi, printre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene”.
”Generaţiile care vin din urmă trebuie să rămână legate de limba română. Conectarea la Occident şi la curente e necesară, oferind, prin „Unitatea în diversitate”, şansa strălucirii trăsăturilor emoţionale şi spirituale pe care limba naţională le-a cuprins şi le păstrează vii în eternitate. La mulţi ani limbii române şi tuturor vorbitorilor de română din lume, conaţionali sau prieteni străini!”, spune premierul.