Mesajul Preşedintelui României a fost adresat participanților la eveniment de către consilierul prezidențial Andrei Muraru.
În mesaj, Klaus Iohannis susţine că „statul român și procesul de guvernare – atât la nivel central, cât şi la nivel local – au nevoie de o deschidere substanțială către cetățeni, iar Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă este instrumentul care trebuie să răspundă nevoilor noastre curente, dar şi să ridice România la standardele de modernizare și evoluție tehnologică de la nivel mondial”
„Experiența recentelor alegeri – mobilizarea cetățenilor în contrast cu reacția autorităților – constituie, cred, unul din cele mai elocvente exemple pentru a ilustra nevoia unei comunicări eficiente şi transparente între instituții și cetățeni, pentru ca drepturile lor să fie respectate și instituțiile să-și îndeplinească atribuţiile. Cum ar fi fost dacă aflam toate informațiile privind votul din străinătate de la autoritățile însărcinate cu organizarea scrutinului şi nu doar – aşa cum s-a întâmplat în realitate – de la utilizatori cu simţ civic ai Facebook-ului?”, consideră şeful statului.
Iohannis a invocat şi nevoia unei reforme a partidelor politice și una electorală: „Cât de normal ar fi ca tot ce ține de finanțarea partidelor și a campaniilor electorale să fie accesibil publicului larg? Fac aici trimitere directă și la consecințele lipsei de transparență – la corupție, la cheltuirea defectuoasă a banului public, la lipsa tragerii la răspundere – începând cu alegerile și terminând cu funcționarea administrației publice, cu guvernarea în general. Deschiderea şi democratizarea datelor este următorul pas pe care instituțiile ar trebui să-l facă în lupta împotriva corupției, la orice nivel. Sunt teme care se răsfrâng direct asupra a tot ce înseamnă stat de drept, dar și bunăstare.”
„Nu putem vorbi despre stat de drept fără acces real la informație. (…) Administrația publică trebuie să pună la dispoziția tuturor date complete și relevante – subliniez cele două valori – despre activitatea depusă, deciziile luate, rezultatele obținute. Sunt date publice deoarece privesc administrația publică, care gestionează probleme publice și fonduri publice. Datele deschise sunt cheia responsabilității administrației publice față de cetățeni.
Sunt conștient de dificultăți. Atât în planul mentalităților, al lipsei unei culturi a guvernării deschise către comunitate, dar și al diseminării informației cu privire la faptul că aceste date există, că ar trebui să fie publice și accesibile. Cât și în plan practic, în gestionarea și crearea bazelor de date, a platformelor online. Dar beneficiile sunt incontestabile și depășesc costurile.
Sunt conștient și de reușite. România a făcut o serie de progrese rapide în ceea ce privește datele deschise – avem portaluri speciale și site-uri ale instituțiilor publice cu multe seturi de date utile. Sunt pași importanţi, dar mai sunt foarte multe de făcute”, mai spune Iohannis.