În intervenţia naţională în plenul Adunării Generale a ONU, Klaus Iohannis va evidenţia eforturile şi contribuţia României, pe toate palierele, la soluţionarea problemelor globale actuale, de la crize de securitate precum războiul din Ucraina sau conflictul din Orientul Mijlociu, la provocări majore la adresa omenirii, printre care urgenţa climatică, erodarea drepturilor omului sau ameninţările cibernetice, conform Administraţiei Prezidenţiale.
”Preşedintele României, Klaus Iohannis, va conduce, în perioada 24-25 septembrie 2024, delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care va avea loc la New York, Statele Unite ale Americii.
Tema centrală a actualei sesiuni a Adunării Generale este „Unitate în diversitate pentru progresul păcii, dezvoltare durabilă şi demnitate umană pentru toţi, pretutindeni” („Unity in diversity, for the advancement of peace, sustainable development, and human dignity for everyone everywhere”)”, anunţă sâmbătă Administraţia Prezidenţială.
Conform sursei citate, participarea preşedintelui Iohannis la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite din acest an reprezintă o oportunitate de evidenţiere a contribuţiei României la ”efortul global de a accelera progresul către cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, într-un context care continuă să fie marcat de provocări majore la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli care sunt tot mai des nerespectate”.
Preşedintele Klaus Iohannis va susţine miercuri, 25 septembrie 2024, intervenţia naţională în plenul Adunării Generale a ONU şi va pleda pentru menţinerea dialogului la nivel multilateral, mai ales în formatul ONU, ca element esenţial al siguranţei regionale şi globale.
”De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia eforturile şi contribuţia României, pe toate palierele, la soluţionarea problemelor globale actuale, de la crize de securitate precum războiul din Ucraina sau conflictul din Orientul Mijlociu, la provocări majore la adresa omenirii, printre care urgenţa climatică, erodarea drepturilor omului sau ameninţările cibernetice.
În intervenţia sa, Preşedintele României va pleda, totodată, pentru un sistem ONU reformat, capabil să răspundă tuturor provocărilor curente şi viitoare într-un mod eficient şi transparent”, precizează Administraţia Prezidenţială.
Președintele României zboară la New York, la summitul ONU, cu un avion privat de lux, Gulfstream G550 operat de Global Jet Luxemburg. Aeronava Gulfstream G550 ajunge și la 61 de milioane de dolari și este folosită și de Elon Musk.
Klaus Iohannis și-a început călătoria luni, 23 septembrie, de la Constanța, și va zbura fără escală spre New York (SUA) circa nouă ore, transmite publicația specializată Boarding Pass pe Facebook.
Avionul cu care încă președintele României se deplasează va fi același cu care a mai zburat în mai și iulie 2024 la Washington DC (SUA) și în august 2024 la Chișinău (Republica Moldova).
De asemenea, în anul 2023 același avion a fost închiriat pentru deplasările oficiale ale președintelui din Emiratele Arabe Unite (martie 2023), pentru „turneul african” din Kenya, Tanzania, Capul Verde și Senegal (noiembrie 2023), dar și în aprilie 2024 în Coreea de Sud.
Iohannis a cheltuit numai în anul 2023 peste 40 de milioane de lei, cu 24,5 milioane de lei mai mult decât în 2022, pentru deplasările în străinătate. Întrebat fiind despre călătoriile sale în străinătate, Klaus Iohannis a declarat că respectă legea și a preferat să fie ironic: ”Nu ştiu cum definiţi un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică”.
Un avion Gulfstream G550 poate să coste 61 de milioane de dolari și chiar mai mult, în funcție de dotările sale.
Luxul și fiabilitatea aeronavei sunt apreciate de către cei mai puternici și mai bogați oameni din lume, un avion Gulfstream G550 fiind deținut și de către Elon Musk, potrivit Business Insider.