Presedintia a raspuns recent unei scrisori adresate de Asociatia profesionala „Forumul Judecatorilor din Romania”, prin care aceasta solicita sefului statului sa initieze demersuri „pentru obtinerea unui punct de vedere din partea Comisiei de la Venetia cu privire la anumite aspecte vizand modificarile si completarile aduse legilor justitiei, respectiv Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii”.
Presedintia a motivat ca, atunci cand legile justitiei vor ajunge la Klaus Iohannis pentru promulgare, va avea la dispozitie, conform Constitutiei, pana la 20 de zile calendaristice, termen ce nu poate fi amanat „indiferent de formularea sau nu a unei sesizari catre Comisia de la Venetia”.
Avand in vedere procedura pe care Comisia de la Venetia trebuie sa o urmeze in cazul unei astfel de solicitari, Presedintia spune ca nu poate aprecia „daca o astfel de sesizare ar putea fi valorificata in termenele de promulgare stabilite de Constitutie pentru Presedintele Romaniei”.
Presedintia a spus, in schimb, ca Parlamentul poate sesiza Comisia de la Venetia, pentru ca nu are stabilit niciun termen legal pentru punerea in concordanta a legilor cu deciziile Curtii Constitutionale pe acest subiect.