Klaus Iohannis a spus că doar „respectarea restricţiilor şi vaccinarea vor face ca lucrurile să revină la normalitate”. ”Am ajuns la concluzia că nu sunt întrunite condițiile pentru relaxare, iar Guvernul a prelungit starea de alertă pentru următoarele 4 săptămâni. Lucrurile ar putea să meargă mult mai bine, dar sărbătorile ne-au adus un număr important de noi infectări, iar până nu se reduce numărul, nu se va putea renunța la relaxări.
Avem campania de vaccinare, a pornit, merge, dar ea se va finaliza prin vară. Pandemia nu a plecat dintre noi. Avem mii și mii de persoane care se infectează și este obligatoriu să respectăm toate restricțiile.
Putem să învingem pandemia numai dacă respectăm restricțiile și ne vaccinăm. Numai această combinație face posibilă revenirea la normalitate.”, a precizat Klaus Iohannis.
Citeşte şi: Klaus Iohannis: Mă voi vaccina public vineri, pe 15 ianuarie. Campania de vaccinare este un real succes
Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, proiectul de hotărâre care prelungeşte starea de alertă pe teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu 13 ianuarie.
Hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 ianuarie, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a fost adoptată în forma introdusă pe agenda şedinţei de marţi a Executivului, scrie News.ro.
Anterior, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune prelungirea stării de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din 13 ianuarie, iar restricţiile care funcţionau până în prezent vor rămâne în continuare în vigoare.
Conform hotărârii CNSU, se consideră necesară menţinerea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, la locul de muncă, în spaţiile comerciale, precum şi în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne.
De asemenea, se menţine posibilitatea izolării şi carantinării în condiţiile art. 7, 8 şi 11 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.
CNSU consideră necesară menţinerea interdicţiilor privind organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise, cu excepţia celor organizate şi desfăşurate potrivit punctelor 09-25, dar şi a interdicţiei privind desfăşurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.
Totodată, competiţiile sportive se pot desfăşura pe teritoriul României fără spectatori, numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii, iar activităţile instituţiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizual, a instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, şcolilor populare, de artă şi de meserii, precum şi evenimentele culturale în aer liber se desfăşoară numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii.
De asemenea, organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţe/localităţi este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune ca activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective, să se desfăşoare în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, iar organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară respectiva activitate, fiind interzisă participarea persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi.
Este propusă şi menţinerea interdicţiei organizării de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, dar şi de organizare de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii deschise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, terase, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.
Organizarea de mitinguri şi demonstraţii va fi permisă cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane şi cu mai multor măsuri, printre care: purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toţi participanţii; dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spaţiul în care se desfăşoară mitingul; menţinerea distanţei fizice de minimum un metru între participanţi şi asigurarea unei suprafeţe de minimum patru mp/persoană acolo unde este posibil;
Totodată, va fi menţinută interdicţia de circulaţie în toate localităţile în afara locuinţei între orele 23.00 – 05.00, cu următoarele excepţii motivate de: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.
De asemenea, există propunerea ca operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să desfăşoare activitatea în intervalul orar 0500-2100. Constituie excepţii unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto şi cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone.