Klaus Iohannis a arătat că, de foarte multa vreme, se discuta despre marile scandaluri de coruptie, iar anchetele care se desfasoara cu repeziciune infatiseaza un peisaj sumbru.
„De foarte multă vreme, în societatea noastră se discută despre marile scandaluri de corupţie. Anchetele, care se succed cu repeziciune în ultimii ani, înfăţişează un peisaj sumbru: o Românie înfricoşătoare, o ţară parazitată de corupţie. Trebuie să înţelegem, însă, că o Românie în care, politicieni şi oameni de afaceri se unesc într-o alianţă nocivă pentru a devasta bugetul public, este o Românie asasinată.
Nu trebuie să ne ferim de aceste imagini şi nici de acestă etichetă. Ele arată, de fapt, cum am ajuns ca societate, unde suntem şi, mai ales, cât de urgentă este schimbarea. De fapt, aceasta este România anormală de care vrem să ne despărţim cât de curând şi să construim împreună România noastră, România oamenilor normali„, a spus Iohannis.
Iohannis a subliniat nevoia unui „amplu proces de asanare morală a clasei politice şi de mult curaj şi intransigenţă din partea tuturor instituţiilor responsabile”.
„Nu cred că e imposibil, e doar greu. Şi acesta este motivul pentru care cer cetăţenilor României, cer societăţii civile, profesioniştilor şi instituţiilor să se mobilizeze exemplar într-un efort de redefinire a respectului şi demnităţii şi de redevenire ca societate şi stat”, a declarat Iohannis.
În opinia preşdintelui ales, corupţia este „principalul duşman al competiţiei libere şi al promovării care are la bază meritocraţia, generând o amplă frustrare şi demobilizare a adevăraţilor profesionişti”.
„Corupţia ne afectează traiul de zi cu zi, fiind maladia care stopează investiţiile străine, dezvoltarea civică, iniţiativa şi inovaţia. Corupţia inhibă şi intimidează, generând centre de putere şi control paralele şi ilegale, incompatibile cu democraţia iar pe termen lung conduce la regres, segregare socială şi economică şi, cel mai grav, la o răsturnare endemică a valorilor . Totodată, corupţia este, de departe, principala problemă internă de siguranţă naţională. De aceea, prevenirea, descoperirea infracţiunilor de corupţie şi pedepsirea infractorilor sunt deziderate ale oricărei Justiţii şi, cu atât mai mult, al celei din România”, a afirmat Iohannis.
CITEŞTE ŞI Klaus Iohannis, felicitat de vicepreşedintele american Joe Biden
Iohannis a adăugat că misiunea sa principală este aceea de „a ocroti şi sprijini acest demers, precum şi de a încuraja celelalte instituţii ale statului să se angajeze activ şi să coopereze pentru atingerea acestui scop”.
„Preşedintele trebuie să fie nu doar garantul, ci şi cel dintâi promotor al statului de drept. Concret, îmi doresc în mandatul meu dezvoltarea capacităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi îmbunătăţirea performanţei la nivel local a acesteia. DNA a fost o instituţie foarte performantă a ultimilor ani, începând cu mandatul lui Daniel Morar şi continuând cu mandatul actualului procuror-şef.
Ca Preşedinte al României, voi milita ca justiţia şi instituţiile de control financiar-fiscal să coopereze, prin folosirea tuturor mijloacele aflate la dispoziţie, pentru a recupera prejudiciile generate de corupţie şi a reduce costul social al acesteia. De asemenea, reiterez poziţia mea de neobstrucţionare de către clasa politică a anchetelor penale efectuate de către instituţiile abilitate. Şi, în final, dacă vă întrebaţi cumva dacă noul preşedinte va fi un aliat al dvs. în această luptă pentru combaterea corupţiei şi întărirea statului de drept, vă asigur că răspunsul nu poate fi decât unul afirmativ”, a conchis Iohannis.