Klaus Iohannis face referire şi la poziţia mult mai puternică pe care ţara noastră a căpătat-o de când suntem membri NATO, sub umbrela Articolului 5 (agresiunea îndreptată împotriva unui membru NATO este considerată agresiune împotriva Alianţei în ansamblul ei).
„Astăzi, 3 aprilie 2016, România aniversează Ziua NATO în România, sărbătoare publică dedicată democrației și spiritului euro-atlantic, precum și apartenenței țării noastre la cea mai puternică alianță politico-militară din lume.
România a devenit, în urmă cu 12 ani, membru cu drepturi depline al Alianţei Nord Atlantice. Aderarea la NATO constituie unul dintre cele mai remarcabile succese ale politicii externe contemporane a țării noastre. Ea este, totodată, un moment cu puternice reverberații istorice, consacrând atât apartenența la sistemul de valori euro-atlantice, cât și asigurarea celor mai puternice garanții de securitate pentru România.
Pe fondul provocărilor și al evoluțiilor imprevizibile ce caracterizează actualul mediu de securitate, Alianța Nord-Atlantică se află în plin proces de adaptare la noile condiții geostrategice. În acest context, România, pentru care întărirea relevanței și eficacității NATO ca pilon fundamental al securității euro-atlantice este un obiectiv central, îşi valorifică profilul strategic bine conturat şi contribuie activ la misiunile și operațiile Alianței.
În consonanță cu noile realități geopolitice ale Europei și ale imediatei vecinătăți, țara noastră se aliniază demersurilor NATO de consolidare a apărării colective, în special în flancul estic al Alianței. Pentru aceasta, în perspectiva Summitului NATO de la Varșovia, România urmărește îndeaproape consolidarea relației transatlantice şi promovarea valorilor euro-atlantice în vecinătate, pentru asigurarea unui mediu de securitate stabil și predictibil, în spiritul Declarației comune privind Solidaritatea Aliată și Responsabilitatea Comună a șefilor de stat din Europa Centrală și de Est, adoptată cu ocazia reuniunii de la București, din luna noiembrie 2015.
În aceste momente solemne, se cuvine să aducem un pios omagiu militarilor români care s-au jertfit pentru valorile și principiile lumii democratice, în cadrul misiunilor și operațiilor Alianței. Exemplul lor de curaj şi devotament, felul în care şi-au slujit ţara necondiţionat, chiar cu preţul propriei vieţi, reprezintă repere de demnitate şi onoare pentru noi toţi. Prin modul în care vom şti să milităm şi în viitor pentru valorile civilizaţiei noastre pe care ei le-au apărat, vom dovedi că sacrificiul lor nu a fost în zadar”, se arată în mesajul preşedintelui.
Pe pagina Ministerului Apărării sunt comemoraţi 23 de eroi care şi-au pierdut viaţa în misiune de când România este în NATO şi încă trei care au murit înainte de 2004.
La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Alianței Nord-Atlantice.
Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO.