În ceea ce priveşte viitorul buget al Uniunii Europene post 2020, reuniunea liderilor europeni îşi propune să aducă o serie de clarificări în privinţa calendarului procesului de negociere, priorităţile care vor fi finanţate cu precădere, dar şi disponibilitatea statelor membre de a-şi majora contribuţia la bugetul Uniunii, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
„Preşedintele României va evidenţia importanţa menţinerii unităţii statelor membre în procesul de negociere pentru ajungerea la un acord cât mai curând posibil. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că România, în calitate de ţară care va deţine Preşedinţia Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, va acţiona pentru facilitarea unui acord politic în vederea construirii unui buget modern şi eficient al Uniunii Europene după 2020″, se arată în documentul citat de Mediafax.
De asemenea, şeful statului va pleda pentru un viitor buget al UE care să răspundă priorităţilor şi nevoilor tuturor statelor membre.
„În acest context, Preşedintele României se va pronunţa pentru finanţarea adecvată a politicii de coeziune în vederea reducerii decalajelor existente dintre statele membre, concomitent cu reformarea acesteia pentru a răspunde cât mai bine nevoilor actuale ale Uniunii Europene. În ceea ce priveşte noile priorităţi ale Uniunii, precum politica de apărare, migraţia, inovarea, cercetarea, iniţiativele legate de tineret, Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia că acestea trebuie să fie finanţate în viitorul buget al UE, fără a fi afectate, însă, alocările pentru politicile tradiţionale ale Uniunii”, precizează Administraţia Prezidenţială.
În privinţa aspectelor instituţionale, în cadrul reuniunii Consiliului European vor fi abordate chestiuni legate de componenţa Parlamentului European pentru mandatul 2019-2024, candidaţii „cap de listă” ai partidelor politice europene (Spitzenkandidaten), dar şi listele transnaţionale.
Cu privire la viitoarea componenţă a Parlamentului European, şeful statului va sublinia că România susţine propunerea legislativului european privind noua distribuţie a mandatelor în perioada 2019-2024. Conform acestei propuneri, România va avea 33 de europarlamentari, cu unul în plus faţă de actuala legislatură.