Klaus Iohannis spune că rolul lui la şedinţa CSM este de musafir care vine şi transmite la sfârşitul anului mai multe gânduri care se văd din funcţia de Preşedinte în ceea ce priveşte activitatea magistraţilor
„E deja o tradiţie să ne vedem la sfârşit de an şi cred că e o tradiţie bună. Rolul meu în CSM îl văd ca pe un musafir care vine şi vă spune câteva gânduri colorate, care se observă din funcţia de preşedinte.
Ne revedem într-un context total atipic, în acest an marcat de pandemia de coronavirus care a afectat întreeaga lume. Afectaţi de o criză sanitară fără precedent am fost nevoiţi cu toţii să ne adaptam. În aceste vremuri dificile, misiunea Justiţiei a rămas însă la fel de actuală şi de importantă. Măsurile impuse pentru protejarea sănătăţii au cauzat modificări mari în Justiţiei.
În mod evident, e nevoie de un efort comun pentru a depăşi această perioadă. Această perioadă a fost însă şi o oportunitate pentru accelerarea procesului de digitalizare, o îmbunătăţire care s-a produs într-un ritm mai lent. Într-o Românie europeană nimeni nu e mai presus de lege, iar Justiţia trebuie să funcţioneze la întreaga sa capacitate. La referendumul din 2019, românii au transmis un mesaj puternic social. Românii au dat un mesaj clar pentru continuarea luptei anticorupţie şi suntem nevoiţi să răspundem onest la această solicitare.
Românii au dat un mesaj clar pentru continuarea luptei anti-corupție. Suntem datori să răspundem onest tuturor acestor solicitări legitime ale cetățenilor. Procesul de reparare a Legilor jutiției, de creare a unui cadru legislativ coerent, stabil și de implementare a recomandărilor MCV, ale Comisiei de la Veneția sau ale GRECO a început deja! Motivul pentru care acest demers nu s-a finalizat este bine cunoscut.
Este o majoritate parlamentară, care nu a făcut un secret că este ostilă unor reforme reale ale sistemului judiciar, dar care s-a și dedicat, trup și suflet, adoptării unor legi menite să îi apere pe infractori! Este o majoritate parlamentară, care și după sancțiunea dură primită în 2019 din partea românilor, nu s-a sfiit să voteze măsuri contrare interesului public sau să întârzie adoptarea unor acte extrem de necesare „, a spus Iohannis.
Şeful Statului participă la şedinţa CSM şi va susţine o alocuţiune. Evenimentul nu va avea loc la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, ci la Facultatea de Drept București, începând cu ora 12:00, conform anunţului făcut de Administraţia Prezidenţială.
De altfel, preşedintele României a participat de mai multe ori la şedinţa de bilanţ a CSM şi la alegerea noii conduceri, afirmându-şi sprijinul necondiţionat pentru justiţie.
Conform Legii de organizare şi functionare a CSM, şeful statului poate participa la şedinţa de alegeri, fără a avea drept de vot.
Potrivit News.ro, şedinţa Plenului CSM este programată să înceapă la ora 10:30. Pe ordinea de zi se află prezentarea raportului de activitate al instituţiei pentru anul 2020 şi alegerea noii conduceri pentru anul 2021.
Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare, CSM este condus de preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, aleşi pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.
Preşedintele şi vicepreşedintele sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia. Preşedintele şi vicepreşedintele fac parte din secţii diferite.
CSM are 19 membri, 14 fiind aleşi – cu un mandat de 6 ani – doi reprezentanţi ai societăţii civile, cu aceeaşi durată a mandatului, dar şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, procurorul general şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Durata mandatului membrilor aleşi, judecători şi procurori şi reprezentanţi ai societăţii civile, ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii, beneficiind de aceleaşi drepturi şi obligaţii.
În 2020, CSM a fost condus de judecătoarea Nicoleta Ţînţ (preşedinte) şi procuroarea Tatiana Toader (vicepreşedinte).
În 2019, CSM a fost condus de judecătoarea Lia Savonea (preşedinte) şi de procurorul Nicolae-Andrei Solomon (vicepreşedinte), iar în 2018, CSM a fost condus de judecătoarea Simona Marcu şi de vicepreşedintele Codruţ Olaru.
Citeşte şi: Strategia de vaccinare anti-COVID-19 în România, prioritate în CSAT. Consiliul se reuneşte la ora 15