Klaus Iohannis a declarat, joi, înaintea Summitului NATO de la Bruxelles, că nu sunt niciun fel de informații că Republica Moldova ar fi ținta vreunui atac sau că ar fi planificată o acțiune la adresa acestui stat.
„Nu sunt justificate îngrijorările legate de țara noastră, România e în siguranță, e apărată de cea mai mare alianță, dar nici îngrijiorările legate de Republica Moldova nu au justificare. Nu sunt nicun fel de date că Republica Moldova ar fi ținta vreunui atac sau că ar fi planificată o acțiune care privește Moldova.
Problemele Republicii Moldova vin din numărul mare de refugiați, slăbiciunea economică și situația energetică, Republica Moldova e stat captiv, primește energie doar din două surse – Rusia și Transnistria. Cam acestea sunt problemele Moldovei, putem ajută cu finanțări, transfer de energie și sprijin pentru economia Republicii Moldova. Dar, la acest moment nu avem niciun fel de date că ar există alte amenințări”, a declarat Klaus Iohannis, răspunzând unei întrebări din partea jurnaliștilor.
Știre inițială
La reuniunea Consiliului European a fost invitat să participe şi preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, ca o reconfirmare a unităţii şi a coordonării transatlantice strânse în contextul de securitate actual generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Agenda de discuţii a Consiliului European vizează, în principal, evoluţiile de securitate din Ucraina, cu accent pe sprijinul acordat de către Uniunea Europeană acestei ţări în plan politic, financiar, material şi umanitar. Vor fi abordate şi modalităţile de sprijin în plan european a refugiaţilor ucraineni, facilitate de utilizarea mecanismului de protecţie temporară.
Şefii de stat şi de guvern vor agrea Busola Strategică, instrument care va asigura o ghidare la nivel strategic, pentru următoarea decadă, a acţiunilor în materie de securitate şi apărare la nivelul Uniunii Europene.
În continuarea discuţiilor din cadrul Summitului de la Versailles, liderii europeni vor discuta aspecte legate de asigurarea securităţii aprovizionării cu energie la nivel european, pe fondul măsurilor de reducere a dependenţei faţă de Rusia. Pe baza comunicărilor Comisiei Europene, vor fi abordate situaţia preţurilor la energie, măsurile de sprijin a categoriilor celor mai vulnerabile şi de susţinere, pe termen scurt, a mediului de afaceri.
De asemenea, vor mai fi discutate aspecte economice referitoare la consolidarea Pieţei Interne, gestionarea pandemiei de COVID-19 şi relaţiile externe ale Uniunii Europene, cu accent pe relaţia cu China şi situaţia politică din Bosnia şi Herţegovina.
Joi, preşedintele Klaus Iohannis participă, tot la Bruxelles, alături de premierul Nicolae Ciucă, la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO, organizată la Cartierul General al Alianţei.
Luni, şeful statului a luat parte la o reuniune de coordonare, în format videoconferinţă, organizată de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu mai mulţi lideri europeni în pregătirea Consiliului European.
Citește și Guvernul SUA anunţă oficial că înalţi ofiţeri ai armatei ruse au comis crime de război în Ucraina
Citește și Biden anunţă joi noi sancţiuni pentru Rusia. Sunt vizaţi politicieni şi oligarhi