„Azi e o zi extrem de importantă pentru viitorul educației din țara noastră. Impreună avansăm pentru proiectul România Educată. Reforma învățământului este obligatorie, dacă vrem ca generațiile următoare să beneficieze de șanse reale pe o piață a muncii în continuă schimbare. Proiectul se plasează pe cea mai amplă consultație în domeniul educației naționale din perioada postdecembristă. Proiectul România Educată are deja un sprijin important prin PNNR, în valoare de 3,6 miliarde de euro, o țară pe deplin dezvoltată, are o populație educată și corect informată, nu putem continua cu rate atât de mari de abandon și de analfabetism . România Educată propune ținte ambitioase, dar realiste. Dintre țintele concrete, amintim scăderea ratei de părăsire timpurie a școlii și reducerea ratei de analfabetism, dezvoltarea învățământului profesional si creșterea numărului absolvenților de studii superioare. Este deopotrivă o oportunitate istorică, dar și o mare responsabilitate pentru a genera schimbări pe termen lung. Sunt convins că implicarea executivului va face posibil proiectul România Educată. Este importantă participarea Parlamentului la adoptarea legislației necesare. Romanii așteaptă un plan concret de implementare pe un făgaș al coerenței, al responsabilității și al profesionalismul. Singurul tren către un drum mai bun este educația. Romania se confruntă cu un declin demografic accentuat. Nu avem timp să irosim potențialul copiilor noștrii. Nu avem voie să lăsăm niciun copil în urmă. Trebuie să acționăm acum.”, a declarat Iohannis.
Declarația completă a președintelui Iohannis în cadrul ședinței de guvern:
„Astăzi este o zi extrem de importantă pentru viitorul educației din țara noastră. Împreună, înaintăm decisiv către implementarea Proiectului „România Educată”.
Vă mulțumesc pentru colaborarea de până acum și sunt convins că veți depune toate eforturile astfel încât să schimbăm în bine sistemul de învățământ românesc. Reforma acestuia este obligatorie dacă vrem ca generațiile viitoare să beneficieze de educație de calitate și de șanse reale pentru a fi competitivi pe o piață a muncii în continuă și rapidă schimbare.
„România Educată” este un proiect cu legitimitate democratică, un proiect care se bazează pe cea mai amplă consultare națională în domeniul educației din perioada postdecembristă.
Avem toate premisele pentru a prioritiza investițiile în educație și pentru a crea cadrul adecvat pentru reformele de care învățământul românesc are atâta nevoie. Proiectul „România Educată” are deja un sprijin financiar important prin intermediul PNRR, Planul Național de Redresare și Reziliență, în valoare de 3,6 miliarde de euro – atât este prevăzut.
O țară pe deplin dezvoltată și cu o democrație consolidată are o populație educată și corect informată. Nu putem continua cu rate atât de mari de abandon, analfabetism funcțional și științific. În fața acestor probleme, „România Educată” propune soluții concrete, obiective, măsuri și ținte ambițioase, dar realiste.
Dintre țintele concrete pe care ni le propunem, reamintesc scăderea ratei de părăsire timpurie a școlii, reducerea ratei de analfabetism funcțional, asigurarea competențelor digitale de bază, atât în cazul profesorilor, cât și al elevilor, dezvoltarea învățământului profesional, precum și creșterea numărului de absolvenți de studii superioare.
Proiectul „România Educată” este unul foarte aproape de sufletul meu. Cred că este deopotrivă o oportunitate istorică, dar și o mare responsabilitate pentru actuala clasă politică de a genera schimbări pe termen lung, nu doar de a rezolva problemele specifice unui singur ciclu electoral.
Guvernul României a dovedit că este capabil să gestioneze situații și crize complexe. Sunt convins că implicarea Executivului va face posibilă operaționalizarea Proiectului „România Educată” într-o manieră predictibilă și eficientă. Este important, în același timp, să existe o participare consistentă la nivel parlamentar în adoptarea legislației necesare.
Stimați membri ai Guvernului,
Românii așteaptă un plan coerent de implementare, cu responsabili și cu termene realiste, care să pună sistemul de educație pe făgașul necesar: unul al coerenței, al responsabilității, al stabilității și al profesionalismului.
Singurul tren către un viitor mai bun este educația. Doar astfel putem oferi copiilor și tinerilor din România șansa de a profita pe deplin de oportunitățile pe care le oferă o economie modernă și o societate democratică.
România se confruntă cu un declin demografic accentuat. Nu avem timp să irosim potențialul tinerilor noștri. Nu ne permitem să îi pregătim cu instrumente din trecut pentru nevoile viitorului. Nu avem voie să lăsăm niciun copil în urmă!
Trebuie să acționăm acum!
Eu vă rămân alături în faza de implementare a Proiectului „România Educată”, vă doresc mult succes și vă mulțumesc pentru implicare!”
Premierul Florin Cîțu a venit cu completări:
„Mă bucur că în mandatul guvernului pe care îl conduc implementăm acest memorandum. E nevoie de reformă în educație, reprezintă o reformă pentru viitor. E datoria noastră să luăm măsuri penru elevi și stundeți și angajatori care au nevoie de calitate pe piața muncii. E nevoie să aducem îmbunătățiri pentru fiecare elev, adaptate la cerințele fiecăruia. Vreau să salut obiectivele și țintele asumate de acest proiect.
Vom constitui un grup de lucru care va monitoriza implementarea. Vom elabora un proiect care să asigure implementarea. Termenul va fi octombrie 2021. Acest proiect trebuie să fie adoptat cât mai repede de Parlament „, a declarat Florin Cîțu.
Klaus Iohannis a anunțat că Guvernul va analiza săptămâna aceasta obiectivele vizate în proiectul „România Educată”. Președintele a menționat că în scopul desfășurării acestui proiect vor fi investite fonduri inclusiv prin PNRR.
Potrivit lui Iohanis, proiectul are în vedere optimizarea sistemului de educația, care implică și organizarea unui bacalaureat, care evaluează corect cunoștiințele elevilor.
„Vorbim despre un proiect care se bazează pe cea mai amplă consultare națională în domeniul educației din perioada postdecembristă, nu mai puțin de 10.000 de persoane și peste 150 de organizații și de instituții fiind direct implicate”, a declarat Klaus Iohannis.
Proiectul „România Educată” propune o reformă în sistemul educațional, iar cea mai importantă măsură care se dorește a fi implementată introducerea unui examen de admitere care va fi susținut înaintea Evaluării Naționale, examen de Bacalaureat unic bazat pe competențe minime (asemănător testelor PISA), posibilitatea elevilor de a trece de la un liceul profesional, la unul teoretic sau vocațional, în baza unui examen.
Vor mai fi analizate următoarele proiecte de lege: acordul privind încetarea tratatelor bilaterale de investiții dintre statele membre ale Uniunii Europene, semnat la Bruxelles, la 5 mai 2020, cel
pentru aprobarea plății contribuției financiare pentru participarea Centrului Națíonal al Cinematografiei la Asociația Directorilor Agenției Europene de Film – EFAD, precum și pentru completarea anexei nr.2.2 la Ordonanța Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte.
Proiectele de hotărâri care vor fi consultate au în vedere modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 1492/2004 privind principiile de organizare, funcționarea și atribuțiile serviciilor de urgență profesioniste și desemnarea operatorilor medicali și a unităților sanitare colaboratoare pentru elicopterele aflate în administrarea Inspectoratului General de Aviație din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
Vor mai fi analizate proiectul de hotărâre privind numirea doamnei Costache Andra-Mihaela în funcţia de subprefect al județului Galați și va fi discutată decertificarea definitivă a cheltuielilor cuprinse în declarația finală de cheltuieli și aplicația de plată a soldului final aferente Programului Operaţional Sectorial „Transport” 2007 – 2013.
Pe masa Guvernului mai este și proiectul de hotărâre privind modificarea Anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.103/2020, privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea condiţiilor minime ale spaţiilor de cazare, a standardelor de cost şi a listei spaţiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor, puse la dispoziţie de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, necesare pentru aplicarea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, conform prevederilor Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, se arată în comunicatul de pe gov.ro.