Klaus Iohannis a fost premiat în cadrul unei ceremonii ținută în orașul german Hof.
„Acest premiu mă onorează în mod deosebit și îl primesc în numele cetățenilor români care mi-au acordat încrederea pentru două mandate ca președinte al României și care au demonstrat în cei 15 ani de la aderarea țării mele la Uniunea Europeană, zilnic, implicarea lor pentru unitatea și solidaritatea europeană”, a spus Klaus Iohannis.
Preşedintele României a subliniat importanța cooperării dintre Germania și ţara noastră, mai ales că statul german este cel mai important partener economic al țării noastre.
„Ceremonia de astăzi are o dublă semnificație pentru că, în acest an, aniversăm trei decenii de la semnarea Tratatului dintre România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa. Statele noastre au o relație strategică, definită de încredere și respect pentru principiile și valorile Uniunii Europene, iar acest Tratat stă la baza unei îndelungate și fructuoase cooperări”, a afirmat şeful statului.
De asemenea, Klaus Iohannis a precizat că statele din Uniunea Europeană sunt unite pentru a face faţă provocărilor de securitate, în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina.
„Una dintre cele mai importante valori pe care le împărtășim și care reprezintă un pilon al marii noastre comunități europene este pacea. Prin războiul declanșat împotriva Ucrainei, Federația Rusă atacă, de fapt, principiile democratice care stau la temelia societăților noastre.
De aceea, salut decizia dumneavoastră de a acorda Premiul Carol al IV-lea pentru anul 2022 Președintelui Ucrainei, domnul Volodâmâr Zelenski. Poporul ucrainean, pe care Domnia sa îl reprezintă cu onoare și curaj, a devenit un simbol al luptei pentru libertate și demnitate și al dreptului popoarelor de a-și decide suveran calea de dezvoltare.
Astăzi suntem aici, împreună, ca să reafirmăm cu tărie faptul că Uniunea Europeană este unită în jurul valorilor sale fondatoare, în care România și românii cred cu toată puterea: libertate, democrație, stat de drept, solidaritate, cooperare și respect reciproc”, a mai afirmat preşedintele României.
Citeşte şi: Când se termină războiul. Oficial de la Kiev: „Mai poate dura 2-6 luni”. Ucraina nu va face concesii Rusiei
„Reacția Europei la războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei și la criza umanitară, generată de această agresiune sângeroasă, arată că europenii își unesc forțele pentru a ajuta la nevoie. Am reacționat solidar, cu curaj și în același timp cu compasiune.
Sprijinul oferit de țara noastră pentru poporul ucrainean greu încercat, pentru toți cei care caută refugiu din calea războiului, s-a manifestat în România prin solidaritatea și spiritul umanitar al cetățenilor, intervenția integrată și rapidă a autorităților, a societății civile.
Peste 1 milion de ucraineni au venit la noi, iar toți cei care au decis să rămână sunt sprijiniți prin accesul la locuri de muncă, școală, sănătate. Peste 30.000 de copii ucraineni sunt integrați în sistemul de învățământ românesc”, a punctat preşedintele României.
Potrivit Libertatea, Asociaţia Germanilor Sudeţi a decis să-i acorde acest premiu șefului statului încă din 2020, dar din cauza pandemiei de COVID-19 ceremonia a fost amânată doi ani.
Premiul poartă numele lui Carol al IV-lea, împărat german şi rege al Boemiei (1316-1378), şi are scopul de „a încuraja o ordine justă a popoarelor şi statelor din Europa Centrală”.