Klaus Iohannis va discuta luni și marți (n.r. – 30 – 31 iunie) cu liderii europeni despre sprijinul acordat Ucrainei în războiul pornit de Rusia, cât și despre securitatea alimentară globală.
„Liderii europeni vor discuta modalităţile de acordare, în continuare, a sprijinului politic şi a asistenţei umanitare, economice şi financiare Ucrainei, inclusiv cu referire la rolul important pe care trebuie să îl aibă Uniunea Europeană în eforturile de reconstrucţie post-conflict.
Având în vedere impactul multidimensional al actualei crize asupra Republicii Moldova, va fi discutată şi necesitatea oferirii unui sprijin adecvat pentru consolidarea rezilienţei acestui stat”, a transmis Administraţia Prezidenţială luni, 30 mai.
Printre subiectele care vor fi abordate în această săptămână se vor mai număra aspecte referitoare la securitate și apărare, respectiv criza energetică.
„Pornind de la propunerile recente ale Comisiei Europene în cadrul Planului RePowerEU pentru materializarea obiectivului reducerii dependenţelor energetice de Federaţia Rusă, şefii de stat şi de guvern vor continua discuţiile privind diversificarea surselor şi rutelor de energie şi securitatea aprovizionării.
Astfel, un subiect important se referă la propunerile de optimizare a funcţionării pieţei europene de electricitate pentru controlul volatilităţii preţurilor, astfel încât acestea să fie accesibile, iar categoriile vulnerabile să fie cât mai bine protejate”, a mai informat Administrația Prezidențială.
La finalul săptămânii trecute, președinții Klaus Iohannis și Maia Sandu au fost informați cu privire la o posibilă invaze rusească în Republica Moldova. 92 de foști deputați și o serie de personalități de peste Prut au tras semnalul de alarmă.
„Considerații confirmate indirect tot mai des de retorica Moscovei din ultimele zile la adresa Chișinăului. În același timp – ne vedem nevoiți să recunoaștem – forțele armate ale Republicii Moldova sunt departe de a fi în stare să țină piept unei invazii rusești, iar prezența de trupe militare ruse de ocupație pe teritoriul republicii noastre pune și mai mult în pericol securitatea națională.
Considerăm că riscul unei invazii rusești în Republica Moldova nu poate fi neglijat și oricând poate deveni o realitate năprasnică facem apel către Domniile voastre pentru a identifica și demara cât mai curând posibil o formulă pașnică extraordinară de reîntregire a celor două state românești, de unificare a națiunii române de pe ambele maluri ale Prutului prin (Re)UNIREA Basarabiei/Republicii Moldova cu PATRIA-MAMĂ, ROMÂNIA!”, se arată în scrisoare.