Klaus Iohannis a prezidat în premieră o şedinţă de Guvern. Ce s-a hotărât în privinţa graţierii

Preşedintele Klaus Iohannis a prezidat miercuri şedinţa de Guvern în cadrul căreia s-au luat decizii importante privind legea bugetului de stat. Înaintea şedinţei au existat informaţii că ar fi urmat să se afle pe ordinea de zi şi o ordonanţă de urgenţă privind graţierea, însă aceasta nu a fost inclusă în agenda oficială a şedinţei Executivului.
Romania TV
18 ian. 2017, 07:02
Klaus Iohannis a prezidat în premieră o şedinţă de Guvern. Ce s-a hotărât în privinţa graţierii

Prezenţa şefului statului la o şedinţă a Executivului a fost o premieră în mandatul lui Klaus Iohannis. Întâlnirea săptămânală a miniştrilor s-a încheiat în jurul orei 11.00.

Înainte de începerea şedinţei, programată iniţial la ora 9.30, Klaus Iohannis a avut o discuţie cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul Justiţiei, Florin Iordache. Cei trei au discutat şi despre ordonanţa de urgenţă privind graţierea şi au convenit ca înainte de adoptarea unui act normativ în acest sens, proiectul să fie trimis spre consultare tuturor entităţilor competente.

Citeşte şi Sorin Grindeanu: Graţierea şi modificarea Codului Penal nu se discutau în Guvern nici cu, nici fără Iohannis

„Cunoaşteţi povestea că e un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt 2 elefanţi. amnistia şi modificarea codurilor penale. Am discutat (cu premierul Grindeanu, n.r.) mai de dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu câţiva colegi din guvern şi că nu vor fi puse pe ordinea de zi. S-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio şedinţă, ci imediat ce documentele vor fi semnate, să fie puse în transparenţă, adică să fie date spre consulatare tuturor instituţiilor prevăzute de lege, CSM, organiaţii ale profeioniştilor, ale judecătorilor şi bineînţeles opiniei publice. Este obligatoriu să respectăm aceste chestiuni şi, subliniez, înainte să ajung eu dl. ministru analizase cu maximă responsabilitate aceste chestiuni şi astfel în 20 de minute am ajuns la consens, pentru că toţi dorim să avem un stat de drept şi să respectăm normele şi românii”, a punctat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a declarat că a luat decizia de a participa la şedinţa de Guvern chiar miercuri dimineaţă. „Sunt mulţumit de cum vă faceţi treaba şi e o plăcere şi o onoare să fiu aici cu dvs”, le-a spus Klaus Iohannis miniştrilor în debutul şedinţei de Guvern.

Potrivit articolului 87 din Constituţi României, preşedintele preziează şedinţele de Guvern la care participă. „Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii”, se arată la aliniatul 1.

*

Premierul Sorin Grindeanu declara încă de marţi că nu este de acord cu punerea în discuţie a unor probleme legate de amnistie, dar nu excludea o discuţie despre graţieri, dar nu pentru infracţiunile grave, care privesc corupţia, evaziunea, alte infracţiuni majore. „Nu sunt de acord să punem în discuţie probleme legate de amnistie, dar nu exclud o discuţie despre graţieri, însă nu pentru infracţiuni grave, care privesc corupţia, evaziunea, alte infracţiuni majore”, a spus, pentru Mediafax, premierul Grindeanu.

Şeful Executivului a subliniat că este poziţia sa de principiu în discuţiile şi demersurile referitoare la aceste probleme.

Surse judiciare citate de Mediafax au declarat marţi că se lucrează la un proiect de ordonanţă de urgenţă privind graţierea, care ar urma să fie discutat în şedinţa de miercuri a Executivului (ora 9.30). Proiectul prevede şi modificarea altor legi din justiţie, precum cea referitoare la punerea în acord a abuzului în serviciu cu decizia CCR, potrivit aceloraşi surse.

Decizia unei legi a graţierii trebuie să aparţină Guvernului, a declarat, marţi, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, precizând că în cursul zilei va avea o discuţie pe această temă cu premierul Sorin Grindeanu şi că, în opinia sa, aministia nu trebuie avută în vedere, dar graţierea da, cu „eliminarea faptelor de corupţie şi a faptelor grave împotriva persoanei”. Iordache a mai spus că nu trebuie negat faptul că gradul de ocupare în penitenciare este foarte mare, respectiv de 150%, arătând că sunt 19.000 de locuri în penitenciare şi 27.000 de deţinuţi.

Ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri este următoarea:

PROIECTE DE ORDONANȚE DE URGENȚĂ

1. PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investițiilor finanțate din fonduri publice

2. PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 63/2015 privind prelungirea valabilității licențelor de traseu și a programului de transport în baza cărora se efectuează serviciile regulate de transport de persoane între municipiul București și localitățile județului Ilfov, precum și pentru prelungirea valabilității licențelor de traseu și a programului de transport public județean sau a programului de transport public local de persoane, în cazul în care procedura de atribuire a acestora a fost suspendată prin hotărâri ale instanțelor de judecată

PROIECTE DE HOTĂRÂRI

1. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 72/2013 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/preșcolar și stabilirea finanțării de bază a unităților de învățământ preuniversitar de stat, care se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din T.V.A. prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev/preșcolar

2. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 136/2016 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/preșcolar și stabilirea finanțării de bază de la bugetul de stat, din sume defalcate din TVA prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev/preșcolar, pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul general obligatoriu, particular și confesional acreditat, precum și pentru cei din învățământul profesional și liceal acreditat, particular și confesional

3. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind organizarea şi funcționarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1186/2014

4. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2017

5. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind stabilirea zilei de 23 ianuarie 2017 ca zi liberă

MEMORANDUMURI

1. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea de către Guvern a ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat ale căror cheltuieli, inclusiv proiectele de investiţii publice prioritare, vor fi prezentate în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2017-2019

2. NOTĂ privind limitele de cheltuieli propuse pentru ordonatorii principali de credite în vederea elaborării proiectului de buget pentru anul 2017 şi a estimărilor pentru perioada 2018-2020

NOTE

1. NOTĂ privind înființarea unor centre de consultanță şi informare pentru consumatori

2. NOTĂ privind elaborarea unui act normativ pentru sistematizarea redevențelor din domeniul resurselor minerale

3. NOTĂ privind Programul de reintroducere a siturilor decontaminate în circuitul economic

4. NOTĂ privind necesitatea elaborării şi promovării Legii apelor minerale

5. NOTĂ privind necesitatea modificării şi completării Legii Minelor nr. 85/2003

6. NOTĂ privind stadiul acțiunilor în constatarea neîndeplinirii obligațiilor declanșate de Comisia Europeană împotriva României

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, un hotdog. Mulți au fost dezgustați și au spus că nu vor mai mânca după ce au aflat
Capital.ro
Călin Georgescu s-a autodenunţat. Verdictul venit astăzi: E faptă penală
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Cum duce Tania Budi gunoiul. Fosta prezentatoare a ales o ținută specială
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a răbufnit. Toți medicii, în stare de șoc: Îi spun că sufăr și el...
StirileBZI
Călin Georgescu vrea să devină prim-ministru dacă va fi oprit să candideze la prezidențiale! „Câștig 100% în orice scenariu!”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Două avioane au solicitat aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni
MediaFlux
DONALD TRUMP a DECIS! Se DECLASIFICĂ TOTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă