Președintele Klaus Iohannis a spus marți, la Cotroceni, cu privire la decizia CCR, că pentru implementarea rezultatului de la referendum este nevoie de voință politică. El a adăugat că este datoria partidelor politice să identifice soluții pentru a transpune în legislație rezultatul referendumului.
„Pentru implementarea rezultatelor referendumului este nevoie de voință politică pentru ca acest lucru să se întâmple. (…) Voința cetățenilor trebuie respectată în mod obligatoriu. Acest lucru este incontestabil. CCR a validat încă de luna trecută rezultatele referendumului. (…) Repet, CCR a validat referendumul. Este datoria partidelor parlamentare de a găsi forma cea mai potrivită prin care să transpună în legislație opțiunea cetățenilor.”, a spus Iohannis, la Cotroceni.
„CCR a stabilit că nu e nevoie de modificarea Constituţiei. În refernedumul convocat, eu nu am întrebat cetăţenii dacă interdicţia trebuie instituţită în Constituţie”, a declarat preşedintele. „E nevoie ca răul produs în ultimii doi ani să fie reparat”, a spus preşedintele.
Marţi, acordul este semnat de către Uniunea Democrată Maghiară din România şi Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, săptămâna trecută, propunerile legislative de revizuire a Constituţiei iniţiate de PNL şi USR, pe de-o parte, şi de PSD-ALDE, pe de altă parte. Unul dintre motive ţine de faptul că interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie depăţeţte limitele revizuirii.
Judecătorii constituţionali au respins, în şedinţa de joi, cele două propuneri legislative de revizuire a Constituţiei primite.
Unul dintre motivele invocate este că interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie încalcă limitele revizuirii.
Varianta opoziţiei menţiona că „acordarea amnistiei sau a graţierii colective pentru fapte de corupţie este interzisă”, în timp ce varianta PSD – ALDE prevedea că „Preşedintele României îndeplineşte şi următoarele atribuţii: […] d) acordă graţierea individuală; nu poate acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie”, noutatea fiind faptul că şeful statului nu poate graţia infracţiuni de corupţie.
Potrivit CCR, o interdicţie constituţională prestabilită în privinţa vocaţiei cetăţenilor care au săvârşit o anumită categorie de infracţiuni de a beneficia de graţiere individuală încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană, valoare supremă a statului român.