Preşedintele Klaus Iohannis a participat, în perioada 30 iunie – 2 iulie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, Regatul Belgiei.
”Preşedintele României s-a pronunţat pentru ajungerea la un compromis acceptabil pentru toate statele membre, care să asigure stabilitatea şi eficienţa instituţiilor europene pentru următorul ciclu instituţional. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că România sprijină instituţii europene solide şi eficiente, capabile să genereze rezultate în linie cu aşteptările cetăţenilor europeni. Preşedintele României a subliniat că viitorii lideri europeni vor trebui să dea dovadă de viziune, pragmatism şi determinare în realizarea obiectivelor comune stabilite în Agenda Strategică a Uniunii pentru următorii cinci ani. Pentru aceasta este necesar ca instituţiile europene să lucreze în strânsă coordonare cu statele membre, cu deschidere spre decizii consensuale, în baza principiului cooperării sincere şi loiale, spre interesul şi beneficiul tuturor cetăţenilor”, a transmis, marţi seară, administraţia Prezidenţială.
Potrivit sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că rămâne un partener dedicat construcţiei europene şi, alături de viitorii lideri instituţionali ai Uniunii Europene, ”va urmări în aceeaşi manieră consecventă promovarea unei agende comune pro-europene, care să conducă la consolidarea Uniunii şi a proiectului european”.
Şefii de stat şi de guverne au ajuns marţi la un acord, la Bruxelles, asupra nominalizării în posturi-cheie la nivel european, Ursula von der Leyen la şefia Comisiei Europene (CE), iar franceza Christine Lagarde la BCE, au anunţat o serie de lideri europeni, relatează AFP. ”Consiliul European s-a înţeles asupra viitoarei conduceri a instituţiilor europene”, a anunţat pe Twitter preşedintele Consiliului European Donald Tusk. Tusk a postat fotografii cu noile feţe – inclusiv cu succesorul său, belgianul Charles Michel, şi cu spaniolul Josep Borrell, noul şef al diplomaţiei europene.