Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, deşi nu a fost foarte vizibil în ultima perioadă, priorităţile sale au rămas aceleaşi.
„Am ales să particip la acest eveniment pentru a arăta încă o dată care sunt prioritățile mele. Poate că unii se așteptau să vorbesc despre partide sau ar fi vrut să aibă parte de o vară mai agitată politic. Poate că pe alții îi nemulțumește lipsa aşa-numitor breaking news-uri și a unor declarații incendiare. Pentru mine însă conduita promisă și prioritățile asumate au rămas aceleași. Și nu vor fi nici în continuare umbrite de efervescența politică sau de circumstanțe de moment”, a spus Iohannis, la conferinţa pe teme de cercetare.
Şeful statului a reluat ideea susţinută în repetate rânduri că cercetarea și educația sunt șansa pe care România o are. Șansa unui viitor pe care nu avem voie să-l ratăm.
„România puternică nu poate fi decât bazată pe cunoaştere, iar prosperitatea și progresul societății vin împreună cu ea. Este un lucru cât se poate de bine cunoscut. Toate guvernele care s-au succedat în timp l-au știut, toți actorii politici și sociali l-au știut și îl știu. Și cu toate acestea, domeniul cercetării suferă de pe urma unei vechi metehne din spațiul nostru public: aceea a lucrurilor începute și neterminate și a intențiilor neconcretizate”, a precizat Iohannis.
CITEŞTE ŞI Klaus Iohannis, prima reacţie după ce a fost huiduit la deschiderea Festivalului „George Enescu”
Preşedintele a propus „trei teme de reflecţie şi de acţiune pentru viitorul imediat”: prioritizarea reală a sectorului cercetare-dezvoltare-inovare,, instituirea unui climat de integritate, predictibilitate şi transparenţă decizională și întărirea legăturii între educaţie şi cercetare-inovare.
„Este momentul unui consens politic şi social real, pentru o Românie creativă, o Românie a inovării, capabilă să răspundă sustenabil în contextul provocărilor globale – economice, demografice, de securitate şi climatice. Cred că a venit momentul ca autoritățile să scoată din sertar toate documentele strategice din domeniul cercetării, în perspectiva bugetului pe anul viitor. (…)
Știinţa şi inovarea nu au culoare politică; dar ele pot marca semnificativ viitorul acestei ţări. Îmi manifest cu această ocazie disponibilitatea de a sprijini un efort interinstituţional susţinut, pentru ca la momentul în care vom celebra 100 de ani de unitate şi modernitate a statului român să ne aflăm pe alt loc în ierarhia europeană, în ceea ce priveşte performanţa în cercetare şi inovație”, a mai spus preşedintele la evenimentul ştiinţific, de la Academia Română.