Klaus Iohannis a avut prima reacţie după ce angajaţii din învăţământ au anunţat grevă generală. Preşedintele precizat, miercuri, că nemulţumirile profesorilor privind salariile sunt îndreptăţite, în contextul inflaţiei pe care o avem, însă problema a fost artificial amestecată cu dezbaterea privind legile educaţiei. Şeful statului a explicat că salarizarea şi chestiunile legate de acest aspect nu sunt reglementate de legile educaţiei, ci de legea salarizării şi a adăugat că va insista la nivelul Ministerului Muncii să lucreze mai rapid la acel proiect pentru ca „grilele pentru învăţământ să fie unele care satisfac nevoile sistemului”.
„Am fost informat despre toate aceste chestiuni, inclusiv că astăzi au avut loc mai multe întâlniri în care s-au discutat mai multe chestiuni. Prima chestiune: solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părearea mea, sunt îndreptăţite, în condiţiile în care avem o inflaţie mare, e clar că lucrurile trebuie reaşezate. Însă dacă dorim să avem în România un învăţământ de bună calitate, atunci trebuie să avem toate condiţiile, nu doar şcoli moderne, trebuie să avem grijă de dascăli să aibă condiţiile să îşi poată face treaba cum trebuie. Dascălii trebuie plătiţi la adevărata lor valoare. Această chestiune este artificial amestecată cu legile educaţiei. În legile educaţiei nu apar chestiunile acestea de salarizare. Salarizarea trebuie să apară în grila de salarizare şi o să insist şi eu să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării şi grilele pentru învăţământ să fie unele care satisfac nevoile sistemului. Dacă aceste chestiuni se obţin prin grevă? Sigur e o întrebare care se poate pune, însă sindicatele îşi fac treburile lor. Dacă avem pretenţii de la dascăli şi vrem să avem un sistem performant de învăţământ, atunci trebuie să îi plătim”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la finalul Summitului Consiliului Europei care a avut loc la Reykjavik, Islanda.
Sindicaliştii din educaţie au anunţat, miercuri, după întâlnirea cu premierul Ciucă, la Palatul Victoria că nu s-a ajuns la un acord şi că greva din învăţământ va începe luni, 22 mai, pentru că promisiunile sunt nesatisfăcătoare.
”Ni s-au avansat nişte propuneri pe care noi le considerăm nesatisfăcătoare, în momentul de faţă, respectiv aplicarea în integralitate a Anexei 8, pentru toţi cei care sunt prinşi şi posibilitatea prinderii în Programul de guvernare a învăţământului ca prioritate naţională. Asta este ceea ce s-a lansat în urma discuţiei”, a spus Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Marius Nistor.
El a precizat: ”Greva care a fost anunţată va începe luni, 22 mai, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar. Nu avem niciun motiv, în momentul de faţă, să renunţăm la această formă extremă de protest. Nu ne-am dorit-o, era obligaţia Guvernului şi a celor care au putere de decizie, cunoscând problemele noastre, să vină cu soluţii mult mai rapide. Şi, aşa cum i-am transmis şi domnului prim-ministru şi domnului Ciolacu, apare o mare problemă, cea legată de credibilitate”.
Nistor a mai spus că majoritatea colegilor lui vor să vadă lucruri concrete şi nu doar declaraţii, chiar dacă sunt făcute în şedinţă de Guvern sau în altă parte.
Simion Hăncescu, preşedinte FSLI, a spus la rândul lui că ”concluzia este clară, promisiunile sunt subţiri, doar că anexa se va aplica şi că în programul de guevrnare o să fie lucruri concrete legate de grila de salarizare şi că educaţia va fi prioritate”.
Grevă de avertisment în școlile din România. Profesorii suspendă cursurile timp de două ore
”Oamenii aşteaptă altceva şi este limpede că de luni va fi grevă general. Este voinţa oamenilor, mandatul nostrum este de a veni cu ceva concret. Am cerut astăzi să se resolve şi problema inflaţiei, să se vină cu un act normativ care să acopere rata inflaţiei, acest lucru se poate face”, a mai spus preşedintele FSLI.
El a anunţat că este posibil să mai existe o discuţie cu premierul Ciucă, luni. ”Mai este timp să se găsească soluţii dar, până atunci, mesajul nostrum este clar, grevă generală din 22 mai, orele 8.00.
Sindicaliştii din educaţie, după întâlnirea cu premierul Ciucă, la Palatul Victoria: Greva va începe luni, promisiunile sunt nesatisfăcătoare.
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, despre discuţiile cu sindicatele din educaţie, la care au participat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi miniştrii Educaţiei şi cel al Finanţelor, că au prezentat foarte clar care sunt posibilităţile bugetare ale Executivului în momentul de faţă şi că şi-au asumat la nivelul coaliţiei că în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare şi cu care va intra în funcţiune noul Guvern, să rezulte foarte clar că educaţia reprezintă prioritate naţională.