Întrebat despre românii care-și doresc pacea în Ucraina – inclusiv prin cedarea de teritorii, Klaus Iohannis a anunțat că în acest moment nu este cazul de retragere a sprijinului pentru regimul Volodimir Zelenski.
„Cred că e foarte important să vedem ce-și dorește ca stat, România. E un stat care e construit pe valori și principii. Noi nu putem să trecem peste faptul că Rusia a încălcat toate normele internaționale, a atacat un stat independent. Nu poate fi acceptat așa ceva. orice război creeză un stres major.
Orice război creează un stres. Cu cât ești mai aproape de război (…)
Pacea nu poate fi obținută cu orice fel de cedare. Dacă se cedează prea ușor, toată arhitectura internațională va disparea. Și alții vor crede că vor putea să acapareze state mai mici din punct de vedere militar (…)
Condițiile în care se poate negocia pacea vor fi găsite de cei care sunt implicați. Nu poate spune altcineva ce să facă ucrainenii (…) Ajutorul pe care-l dăm Ucrainei îl dăm pentru că așa credem că este corect (…)”, a declarat Iohannis.
Europa va continua să sprijine financiar Republica Moldova, a mai transmis Iohannis, iar Administrația Prezidențială și Guvernul sunt de acord.
„Vom continua cu teme extrem de importante legate de economie, de piața unică, de competitivitate, care sunt cele mai bune metode pentru a preveni…
Vom discuta despre energie, cum putem să prevenim acele creșteri contraproductive de prețuri la energie… Un punct special.. Noi am reusit să includem…
Moldova va primi un sprijin consistent din partea UE si credem că e f important pentru Moldova și pentru toată Europa. e inadmisbil să lăsăm Moldova pradă unor dezinformări și unor atacuri din partea Rusiei…”, a mai punctat Iohannis.