”Astăzi este o zi extrem de importantă nu doar pentru sistemul de justiţie, ci este o zi importantă pentru România şi pentru cetăţenii săi. Ridicarea Mecanismului de cooperare şi verificare, anunţată oficial în urmă cu puţin timp de către Comisia Europeană, este o reuşită a instituţiilor statului şi a întregii societăţi româneşti. La finalul unui lung proces de atentă monitorizare, obiectivele din cadrul MCV au fost îndeplinite cu succes de România!
Prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ne-am luat angajamentul ferm de a ne asuma valorile europene, de a construi instituţii puternice şi de a promova legi care să protejeze cetăţenii şi să asigure o justiţie corectă. A fost un drum lung, timp de 17 ani, pe care îl încheiem acum”, a spus preşedintele, în cadrul în cadrul reuniunii „Justiţie 2023: priorităţile sistemului de justiţie şi Raportul privind statul de drept – context naţional şi european”, organizată de Ministerul Justiţiei.
Şeful statului a arătat că ”am parcurs, ca stat european, o perioadă în care democraţia românească s-a maturizat, iar sistemul judiciar s-a consolidat şi şi-a creat acei anticorpi atât de necesari în orice societate modernă, dezvoltată”.
”Ridicarea MCV ne arată că eforturile noastre, accelerate în ultimii ani, nu au fost în zadar şi am răspuns eficient disfuncţionalităţilor existente în sistemul judiciar, continuând cu hotărâre lupta împotriva marii corupţii. Instituţiile Uniunii Europene, în special Comisia Europeană, au fost alături de noi pe tot acest parcurs. Le mulţumesc pentru onestitate, deschidere, dialogul constructiv şi pentru sprijin. Mulţumesc, totodată, şi tuturor decidenţilor din România, care au contribuit la obţinerea acestui rezultat atât de aşteptat”, a subliniat preşedintele, potrivit News.ro.
Klaus Iohannis a mai arătat că sistemul judiciar a traversat perioade dificile de-a lungul timpului: schimbări legislative frecvente, unele respinse puternic de reprezentanţii sistemului judiciar, de profesiile juridice sau de societatea civilă, încercări de subordonare a justiţiei din partea unor politicieni, o criză pandemică fără precedent.
”Mecanismul de cooperare şi verificare a reprezentat mai mult decât un instrument însoţit de vizite de monitorizare şi rapoarte de progres. Acesta a generat un dialog constant între instituţiile naţionale şi Comisia Europeană şi, implicit, un efort susţinut, determinând astfel, pe termen lung, un mod de lucru integrat în activitatea constantă a celor mai importante instituţii din sistemul judiciar”, a afirmat Iohannis.
Comisia Europeană a anunţat că închide în mod oficial mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) pentru Bulgaria şi România.