Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că pandemia de COVID-19 nu poate fi învinsă prin ”discriminare”, prin măsuri restrictive, ci prin vaccinare, prin conştientizarea populaţiei.
„Nu putem să obligăm oamenii să facă ceva cu care nu sunt de acord, pentru că nu înţeleg. Trebuie să îmbuntățim campania de vaccinare, trebuie să explicăm. De asta de fiecare dată când fac declarații încurajez vaccinarea.
Interdicții neexplicate în această etapă nu ne duc foarte departe, însă chiar dacă este posibil să se introducă restricții pentru persoane nevaccinate, în locuri neesențiale, cum sunt restaurante, cinematografe, asta nu rezolvă problema, nu pot să accept măsuri care duc la discriminări. Noi nu putem să învingem pandemia prin discriminare, ci prin vaccinare. Avem puține cazuri mulțumită vaccinării, mai mulți români trebuie să se ducă.
Știu că ați citit articole că și persoane vaccinate au fost depistate pozitiv, dar ei nu fac boala cu simptome grave, vaccinarea inhibă dezvoltarea bolii. Vaccinați-vă”, a declarat Iohahnnis, după vizita în Parcul Natural Comana.
Preşedintele Iohannis a declarat şi că nu crede că valul 4 va fi unul puternic în România, şi pentru că peste 5 milioane de români s-au vaccinat.
„Noi nu suntem acum la începutul pandemiei. Vreau să cred că suntem la finalul pandemiei.
Lucrurile nu sunt nici noi. Dacă în unele școli nu sunt materiale și dezinfectanți poate ar trebui schimbat directorul. Lucrurile sunt momentan în zona verde. Sigur, avem o creștere, dar suntem departe de un val mare. Sper să rămânem așa.
Dacă totuși apare valul patru mai intens se iau măsuri, ca anul trecut. În funcție de incidența în fiecare localitate se trece în diverse scenarii.
O să procedăm ca anul trecut”, a spus Klaus Iohannis.
Întrebat dacă susține obligativitatea vaccinării pentru categorii vulnerabile, pentru profesori și medici, Iohannis a spus că, pentru unele categorii, este de neconceput să nu fie vaccinate.
”E o discuție care va fi tot mai intensă. Cred că e inacceptabil ca personalul medical să nu fie vaccinat, pentru că oamenii se duc cu încredere la spital. La noi, mare parte din sistemul de sănătate se face pe banii contribuabilului, deci mă aștept să fiu tratat la spital, nu să plec bolnav. Este însă foarte complicat, pentru că din varii motive medicale unii nu pot fi vaccinați. Am avut mai multe discuții cu medici, adevărul e că în jur de 90% din personalul medical e vaccinat, discuția devine mai degrabă teoretică. Cei nevaccinați sunt mai degrabă personal auxialiar. Dacă guvernul vrea să vină cu o campanie de tip premiu, loterie sau altceva, dacă dă rezultate e bine, dar să vedem la ce costuri. Toată campania de vaccinare e gratuită, dar lucrurile trebuie să rămână într-o zonă a rezonabilității”, a mai spus Iohannis.