UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a combătut, luni seară, la Ploieşti, ideea conform creia neparticiparea sa o dezbatere cu Viorica Dăncilă în a doilea tur de scrutin este un deficit democratic: „În România există un deficit democratic, are un nume, se numeşte Partidul Social Democrat”. El îi critică şi pe liderii PSD care au adus în spaţiul public „atacuri xenofobe” şi spune că Dăncilă a compromis România în plan extern.
„Primul tur l-am câştigat binişor. (…) Eu îmi doresc o schimbare înspre bine pentru România şi schimbarea se produce acum, în acest moment, deja, când vorbim. (…) Unii au început să dezbată dezbaterea. În esenţă, o dezbatere este un lucru onorabil între politicieni, dar vreau numai să spun nu particip la dezbatere cu contracandidata fiindcă doamna Dăncilă, contracandidata mea, reprezintă un partid nedemocratic, nereformat, reprezintă guvernul care a întruchipat regimul toxic Dragnea – Dăncilă care a guvernat cras împotriva românilor, a atacat românii în stradă în acel 10 august de anul trecut. Pe reprezentanta unui astfel de partid nedemocratic şi care mai nou aruncă acuzaţii xenofobe în spaţiul public, o astfel de candidată nu pot să o întâlnesc la o dezbatere. Despre ce să vorbim?”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis luni, la un miting electoral la Ploieşti.
Klaus Iohannis a criticat-o pe Viorica Dăncilă despre care a spus că a „compromis” România în plan extern şi a condus un guvern care „i-a bătut în stradă pe români”.
Iohannis a catalogat-o pe Dăncilă drept „o candidată care a tolerat permanent atacuri xenofobe de cea mai joasă speţă făcându-se că este plecată undeva”.
„Cu această doamnă să discut despre Europa?”, a întrebat Iohannis. Preşedintele a răspuns atacurilor unora dintre liderii social-democraţi la adresa sa, ironizându-i.
„A pus această contracandidată a mea pe unii din echipa de acolo de la PSD să spună lucruri foarte ciudate, cum că eu mi-aş dori să adun pesediştii undeva pentru reeducare. Acuma, una la mână, asta nu este treaba mea şi nu am de gând să o fac. Doi: ca să reeduci pe cineva, prima dată trebuia să fie educat, or de la persoane care mă atacă cu mizerii xenofobe nu pot pur şi simplu să presupun că au beneficiat de prima etapă esenţială de educaţie”, a adăugat şeful statului.
Candidatul PNL a combătut ideea conform căreia lipsa dezbaterii cu Viorica Dăncilă ar fi un deficit democratic: „În România există un deficit democratic, are un nume, se numeşte Partidul Social Democrat”.
Iohannis a afirmat că ar fi o „premieră absolută” ca anul să se termine cu un preşedinte de centru -dreapta şi cu un guvern liberal.
Şeful statului a pus accent pe importanţa prezenţei la vot a cât mai multor alegători, dând exemplul scrutinului parlamentar din decembrie 2016 care a adus PSD la putere din cauza prezenţei scăzute la urne.
„PSD este un adversar încă foarte puternic. PSD-ul a avut grijă în ultimii 30 de ani, în care nu numai că a inhibat dezvoltarea României, şi-a înşurubat neamurile, prietenii, gaşca politică peste tot în sistemele publice. Atenţie! PSD-ul a fost trimis acasă la europarlamentare, la referendum şi în primul tur al prezidenţialelor, dar războiul nu s-a terminat. Am câştigat primele bătălii. (…) mai este însă de lucru. Trebuie să convingeţi oamenii să iasă la vot pe 24 noiembrie, alegerile se câştigă prin vot, iar ca să le câştigăm trebuie să-i convingeţi pe oameni să meargă acolo. Alegătorul cu ştampila de vot în mână este adevăratul erou al alegerilor. Dacă nu merg la vot, nu este sigur că vom câştiga toate aceste bătălii, prezenţa la vot este de o importanţă extraordinară”, a spus Iohannis.
Şeful statului a dat exemplul scrutinului din decembrie 2016, când PSD nu a avut voturi mai multe decât la alte alegeri, dar absenteismul de la vot a dus PSD la putere şi „a făcut posibil acest regim toxic Dragnea-Dăncilă”.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Ploieşti, că ”realizările cu care se tot laudă PSD nu au adus omului de rând mare lucru”, întrucât creşterile de pensii şi salarii au fost anulate de inflaţie. Iohannis spune că este în război cu PSD care a guvernat împotriva românilor şi a catalogat drept ”intolerabile” acuzaţiile xenofobe, venite de către PSD.
Întrebat de jurnalişti cine legitimează un candidat, Iohannis a răspuns: „numai poporul poate să legitimeze un candidat, prin vot”. Acesta a explicat apoi că îşi menţine declaraţia conform căreia nu participă la o dezbatere cu Viorica Dăncilă pentru că, din punctul său de vedere, astfel ar legitima-o.
„Din punctul meu de vedere, da. Tot din punctul meu de vedere, nu doresc să particip la o dezbatere cu contracandidata, doamna Dăncilă, pentru că doamna Dăncilă, din păcate, reprezintă acel regim toxic Dragnea-Dăncilă care a guvernat împotriva românilor, care şi acum în campanie electorală vedem că împroaşcă numai venin, minciuni şi fake-news. Aţi urmărit, din păcate s-a ajuns chiar în zona acuzaţiilor xenofobe, absolut intolerabile. Şi nu consider că eu trebuie să intru în dezbatere cu candidata care reprezintă acest regim toxic care a guvernat cras împotriva românilor”, a spus Klaus Iohannis.
Legat de turul doi al alegerilor, Iohannis a afirmat că este optimist.
„Sunt destul de optimist şi cred că românii vor merge la vot, au demonstrat că sunt conştienţi de importanţa acestor alegeri şi contez pe fiecare român să participe, duminică, la vot”, a mai declarat candidatul PNL.
Preşedintele Klaus Iohannis participă, luni, la Sala Sporturilor Olimpia din Ploieşti, la o întâlnire cu membri şi simpatizanţi ai PNL.
”Pentru mine, a fi în război cu PSD-ul, înseamnă că îmi doresc ca PSD-ul să plece din fruntea statului şi din fruntea instituţiilor. Asta, evident, în mod democratic, prin vot. Vreau să fac o precizare extrem de importantă: eu în niciun caz nu sunt în război cu alegătorii PSD. Alegătorii PSD au tot dreptul să voteze cu partidul pe care-l preferă, dar cred că nici ei nu sunt foarte mulţumiţi că li s-a promis marea cu sarea, în decembrie 2016, şi, când a ajuns PSD-ul la putere, PSD a început să atace marile sisteme publice, a dorit să politizeze justiţia şi în final nici măcar realizările cu care se tot laudă PSD-ul nu au adus omului de rând mare lucru. Au crescut un pic salariile şi pensiile şi, în compensaţie, a crescut inflaţia şi le-a mâncat, practic, această creştere”, a declarat Klaus Iohannis, luni seară, înaintea unui miting electoral la Ploieşti.
Candidatul susţinut de PNL pentru al doilea mandat a reafirmat că nu doreşte o dezbatere cu contracandidatul său Viorica Dăncilă ”fiindcă doamna Dăncilă, din păcate, reprezintă acel regim toxic Dragnea – Dăncilă care a guvernat împotriva românilor, care şi acum, în campanie electorală, vede că împroaşcă minciuni şi fake news”.
”Din păcate, s-a ajuns în zona acuzaţiilor xenofobe absolut intolerabile şi nu consider că eu trebuie să intru în dezbatere cu candidata care reprezintă acest regim toxic care a guvernat cras împotriva românilor”, a explicat Klaus Iohannis.
Şeful statului a subliniat că este ”în război politic împotriva politicilor greşite ale regimului Dragnea – Dăncilă” şi că nu se află în război cu alegătorii.
Klaus Iohannis a spus că este ”optimist” şi crede că românii să iasă în număr cât mai mare la vot la al doilea tur alegerilor prezidenţiale.
Preşedintele Klaus Iohannis se află, luni în judeţul Prahova, într-o vizită în care este însoţit de lideri ai Partidului Naţional Liberal. Şeful statului a plantat un copac în parcul din centrul municipiului Ploieşti, a stat de vorbă cu localnicii şi a făcut fotografii cu aceştia.