Liviu Dragnea a renunţat la intenţia de a preluat şefia Guvernului, ca urmare a Legii 90/2001 care interzice condamnaţilor penali să facă parte din Executiv, însă desemnarea de către PSD a lui Sevil Shhaideh drept propunerea pentru postul de prim-ministru a creat noi dificultăţi pentru social-democraţi.
Deşi Shhaideh este susţinută de către PSD şi ALDE care, împreună, au un număr suficient de parlamentari pentru a instala un guvern, preşedintele a anunţat, la finalul consultărilor de săptămâna trecută, că va lua o decizie după Crăciun. „În zilele următoare voi avea discuţii pe aceste teme, iar desemnarea va avea loc după Crăciun”, a spus Iohannis.
Potrivit unor surse politice, Iohannis a sunat-o pe Sevil Shhaideh şi au stabilit să se întâlnească după Crăciun. Este probabil ca discuţia să vizeze şi informaţiile legate de Akram Shhaideh, soţul candidatei PSD, un cetăţean sirian despre care presa a relatat că este un susţinător al regimului preşedintelui Bashar al-Assad. De altfel, fostul preşedinte Traian Băsescu i-a menţionat lui Klaus Iohannis faptul că Akram Shhaideh a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii din Siria. „Asta e maxim ce pot să comentez (…) Am spus maxim ce pot să spun public”, a spus Băsescu, după consultările de joi.
Liviu Dragnea s-a arătat nemulţumit de amânarea anunţului lui Iohannis deoarece spera ca noul Executiv să primească votul de învestitură al Parlamentului înainte de Anul Nou. „Eu nu îmi aduc aminte să fi fost vreo desemnare de prim-ministru fără ca înainte preşedintele de la vremea respectivă să aibă o discuţie serioasă cu cel pe care vrea să îl desemneze. Eu aici nu am probleme cu preşedintele, am probleme doar pentru faptul că se întârzie desemnarea. Şi sunt zile pe care le puteam folosi”, a spus, joi, preşedintele PSD.
Un alt inconvenient pentru Dragnea este că a trebuit să oprească, potrivit unor surse din PSD, discuţiile legate de viitorii miniştri. Deocamdată, PSD şi ALDE au convenit ca în structura viitorului cabinet să se regăsească două posturi de vicepremier, câte unul pentru fiecare formaţiune. Numărul ministerelor va fi mărit, iar ALDE urmează să primească trei portofolii şi un post de ministru delegat. Dragnea mai vrea ca miniştrii susţinuţi de PSD să nu mai fi făcut parte din guvernele anterioare.
Confruntat cu posibilitatea ca Shhaideh să nu fie acceptată de preşedinte, Dragnea a dat asigurări că originea soţului lui Shhaideh nu poate fi invocat ca un argument serios pentru respingere. „Soţul doamnei Shhaideh este un cetăţean român. Eu sunt absolut convins că instituţiile statului român – aşa cum ne verifică pe toţi de când ne-am născut şi până în zilele noastre – nu acordau cetăţenie română unui om dacă era o problemă. Eu îl cunosc bine pe soţul doamnei Shhaideh, este un om foarte serios foarte bine pregătit, liniştit”, a spus Dragnea. Totodată, acesta a cerut serviciilor secrete să spună dacă este sau nu o problemă de securitate persoana lui Akram Shhaideh.
Mai mult, Dragnea a lăsat clar să se înţeleagă că nu este dispus să facă o altă propunere, el precizând că va sesiza Curtea Constituţională în cazul unui refuz al preşedintelui. „Voi utiliza toate mijloacele constituţionale şi legale. Şi am mai spus ceva în noaptea alegerilor – votul pe care l-am primit nu-l voi vinde, nu-l voi da cadou, nu-l voi tranzacţiona şi nici trăda”, a afirmat, joi, preşedintele PSD. De asemenea, el a avertizat că vor fi excluşi din partid toţi cei care ar susţine o altă propunere la postul de premier făcută de către preşedintele Iohannis.
După ce şeful statului va face anunţul privind candidatul la postul de prim-ministru, acesta are la dispoziţie 10 zile să-şi stabilească echipa în Parlament şi să vină în faţa Parlamentului pentru votul de încredere.
Sevil Shhaideh, propusă de PSD-ALDE pentru funcţia de premier, are 52 de ani, este de religie musulmană, este absolventă de ASE, iar timp de aproape 20 de ani a lucrat în Consiliul Judeţean Constanţa, instituţie condusă, din 2004 şi până în vara acestui an, de Nicuşor Constantinescu.