Klaus Iohannis primeşte primele critici din partidul pe care l-a părăsit, după ce s-a instalat la Cotroceni. Reacţia vine în urma poziţiei publice a şefului statului în cazul Şova, acesta condamnând Parlamentul că blochează decizii ale justiţiei.
Liberalul Cristian Bodea a declarat, la B1 TV, că presedintele Klaus Iohannis nu ar trebui să condamne toți membrii Senatului pentru ceea ce s-a întâmplat în cazul lui Dan Șova.
Bodea a arătat majoritatea celor din Senat au votat pentru reținerea și arestarea senatorului Dan Șova, dar „niște șmecheri din fruntea Senatului au învârtit niște hârtii și au făcut un șmen politic”.
Senatorul PNLa arătat că președintele trebuie să știe atunci când greșește, indiferent daca observația vine de la psd-ist sau de la un pnl-ist.
„Mi se pare normal să atrag atenția omului când greșește. Nu poți să arunci in aer intregul Senat. De ce mă bagă la toți parlamentarii? Nu tot Parlamentul e bătut în cap!„, a explicat Bodea.
Într-o conferinţă de presă, Bodea a mai spus că şeful statului trebuie să se decidă „dacă vrea să fie arbitru sau procuror”.
„Pe pagina de Facebook a preşedintelui României scrie că încă o dată Parlamentul a blocat justiţia. Ştiu că nu Klaus Iohannis scrie pe Facebook, că o fac consilierii lui, dar aş vrea să-i atrag atenţia preşedintelui României că are responsabilitatea să-şi supravegheze consilierii, să aibă grijă ce vorbe îi pun aceştia în gură. (…)
Ca preşedinte al României, ai datoria să fii mediator, nu acuzator, să vezi toate nuanţele, nu în alb-negru, preşedintele României trebuie să se hotărască dacă vrea să fie arbitru sau procuror. Eu, Cristian Bodea, nu am făcut scut în jurul lui Şova, nu am oprit justiţia în cazul Şova, eu, Cristian Bodea, am vorbit înaintea votului în numele PNL la tribuna Senatului şi am spus clar că judecătorul decide arestarea, nu Parlamentul”, a spus senatorul liberal.
Bodea a mai arătat că, în opinia sa, preşedintele Iohannis a greşit acuzând întregul Senat, iar postarea de pe pagina de Facebook a acestuia ar fi fost făcută de şeful Cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache.
„Nu poate să vină un consilier prezidenţial să mă acuze la grămadă cu cei care au vrut să oprească justiţia, e nedrept faţă de toţi cei 53 de senatori PNL care au votat ca justiţia să-şi urmeze cursul şi faţă de cei 26 de la celelalte partide care au votat la fel. Preşedintele nu are scuza că cineva s-a scăpat şi că n-a ştiut acest lucru. (…) După un comunicat ca ăsta te mai miri că vine lumea şi spune să-i împuşcăm pe toţi parlamentarii? Toţi suntem vinovaţi, toţi suntem condamnaţi de consilierul preşedintelui României?„.
Senatul nu a încuviinţat, miercuri, arestarea preventivă a lui Dan Şova, din cele 151 de voturi exprimate fiind înregistrate 79 de opţiuni „pentru”, 67 „contra”, iar cinci voturi au fost anulate.
Preşedintele Klaus Iohannis a scris, joi seara, pe pagina sa de Facebook că s-a ajuns la un blocaj instituţional după ce Parlamentul a respins cererea DNA de reţinere şi arestare a lui social-democratului Dan Şova.
„Am solicitat Curții Constituționale să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte. Respingerea de către Parlament a cererii de reținere și arestare preventivă a unor deputați sau senatori a condus la un blocaj instituțional care împiedică desfășurarea procedurilor judiciare și înfăptuirea actului de justiție. Prin conflictul apărut astfel între justiție și legislativ se încalcă principiul separației și echilibrului puterilor în stat”, a scris şeful statului.