Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că această rotaţie a premierilor trebuie să se desfăşoare rapid. El a menţionat că oamenii trebuie să vadă că aici nu e vorba de tras sfori, de negocieri, care se poartă prea târziu, ci de o chestiune pe care şi-a însuşit-o coaliţia. Şeful statului a mai afirmat că imediat ce premierul îşi depune mandatul, va iniţia următorii paşi şi că nu are niciun interes să tragă de timp şi să apară sincope şi incertitudini.
„Nu exista nicio sincopa in discutii. Dupa parerea mea, calendarul initial al rocadei poate fi respectat. Vineri ar incepe procedura si in varianta optimala ea s-ar putea incheia pe 30 mai. Aceste chestiuni le-am spus si celor din PNL, i-am rugat sa trateze negocierile in coalitie si cu grevistii cu toata seriozitatea, fiindca numai de instabilitate si certuri politice nu avem nevoie. In esenta, toate aceste chestiuni pot fi rezolvate prin intelepciune”, a declarat seful statului.
„Nu am obiceiul să spun înainte să se întâmple anumite chestiuni şi etape ce va fi dar cert este că imediat după ce se iniţiază procedura, adică imediat ce premierul îşi depune mandatul, voi iniţia următorii paşi. Nu am niciun interes să trag de timp şi nu am niciun interes să apară sincope şi incertitudini”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis, care a continuat: „Această rotaţie trebuie să se desfăşoare, după părerea mea, rapid, corect, pe scurt, cum se spune, sticlă”. „Oamenii trebuie să vadă că aici nu e vorba de tras sfori, de negocieri, care se poartă prea târziu, ci de o chestiune pe care şi-a însuşit-o coaliţia de la bun început, se pune în practică şi mergem mai departe. Asta este aşteptarea mea”, a mai spus preşedintele României.
Premierul Nicolae Ciucă a confirmat că îşi depune mandatul pe 26 mai. Şeful Executivului spune că după ziua de vineri va lua o decizie dacă rămâne în Guvern. Ulterior, a precizat că decizia este luată în coaliţie ca viitorul Guvern să aibă 18 ministere şi că vor avea loc discuţii cu preşedintele după ce se finalizează negocierile.
„Există în momentul de faţă discuţii, negocieri, astfel încât fie există varianta protocolului fie negocieri şi reasumare de ministere la nivelul fiecărui partid. Ştiţi foarte bine cum se fac astfel de negocieri, modul în care se asumă fiecare minister are o anumită procedură, după care se negociază pe fiecare minister în parte.Este normal să existe o ierarhizare în funcţie de ponderea fiecărui partid în Parlament şi în coaliţie”, a mai spus premierul României.
Virgil Guran, vicepreședinte PNL, a dezvăluit, la Antena3, ce au discutat liderii liberali cu Klaus Iohannis, în contextul în care Nicolae Ciucă se pregătește să-și depună mandatul de premier.
„Au discutat despre realizarea rotativei în termenii și condițiile stabilite, fără să existe planuri, pentru că sunt probleme. Dl președinte a ridicat problema educației. Deci lucruri firești pentru a se intra într-o normalitate și a se realiza această rocadă în liniște”, a spus Virgil Guran. Întrebat despre împărțirea ministerelor, Virgil Guran a spus: „Aici sunt discuții în coaliție la care președintele nu o să se bage. Președintele dorește să existe stabilitate în continuare și să se rezolve problema din educație cu cadrele didactice”.
Varianta provizorie a calendarului este:
Vineri, 26 mai: Premierul Nicolae Ciucă își depune mandatul de premier.
Sâmbătă, 27 mai: Președintele Klaus Iohannis se consultă cu partidele la Cotroceni și îl desemnează premier pe liderul PSD Marcel Ciolacu.
Duminică, 28 mai: Coaliția de guvernare stabilește alocarea portofoliilor pe partide și programul de guvernare
Luni, 29 mai: PSD, PNL și eventual UDMR dacă rămâne în Guvern, validează în ședințe interne separate propriii miniștri care vor ocupa portofoliile care revine fiecărei formațiuni.
Marți, 30 mai: Audierea miniștrilor, votul de învestitură în plenul reunit al Parlamentului și depunerea jurământului la Cotroceni de către noii miniștri.
Miercuri 31 mai: Prima ședință de Guvern a noului cabinet.