„Dorim să depășim împreună provocările actuale și să reconstruim un proiect european adaptat la complexitatea prezentului, dar care să valorifice oportunitățile viitorului. Determinarea României în acest sens și atașamentul nostru față de ceea ce înseamnă proiectul european sunt cât se poate de ferme. Acest proiect trebuie să aibă în centrul său principiile solidarității și unității, să răspundă concret așteptărilor cetățenilor europeni, pe baza respectului pentru principiile și libertățile fundamentale europene. România este gata să lucreze substanțial, împreună cu Franța și cu toți ceilalți parteneri europeni, pentru reușita acestui proiect”, a spus Iohannis.
Potrivit șefului statului, o Franță puternică este în interesul României, așa cum o Românie puternică, partener de încredere la nivel regional, european și internațional, este în interesul direct al Franței.
El a amintit, în context, de vizita președintelui Francois Hollande în România, în luna septembrie, exprimându-și convingerea că acesta va fi „un moment de referință în consolidarea Parteneriatului strategic româno-francez”.
Klaus Iohannis a arătat că și în domeniul economic există toate premisele pentru o colaborare mai strânsă între cele două state.
„Mă refer aici atât la prezența în România a unor investitori francezi de primă mărime, dar și la interesul tot mai pronunțat al IMM-urilor franceze față de oportunitățile oferite de piața românească. Cercetarea, inovarea și noile tehnologii sunt alte domenii de mare potențial în relația dintre România și Franța. În acest sens, amintesc proiecte de succes româno-franceze, precum Airbus Helicopters sau Laserul de la Măgurele, care va fi cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume axată pe studiul fizicii fotonucleare și pe aplicațiile acesteia„, a precizat Iohannis.
Referindu-se la însemnătatea datei de 14 iulie, președintele a afirmat că aceasta nu reprezintă doar Ziua Națională a Franței, ci și „una dintre marile date emblematice ale istoriei, un simbol puternic al luptei pentru libertate, pentru apărarea valorilor și principiilor fundamentale ale democrației și ale drepturilor omului”.
„Adesea, în încercarea de a înțelege măreția sărbătorii de la 14 Iulie, ajungem să privim nu numai către Franța și marele său destin istoric, ci și către noi înșine. Într-adevăr, ca și poporul francez, și noi, poporul român, credem cu tărie în aceleași idealuri. Poate de aceea vedem spiritul Marseillaise-ei atât de apropiat de cel al imnului nostru, ‘Deșteaptă-te, române!’ „, a adăugat Klaus Iohannis.