În deschidere, moderatorului sesiunii, Edwin Feulner, președintele Heritage Foundation, a evocat valorile comune pe care fundația le împărtășește cu șeful statului român: „protecția drepturilor individuale, importanța libertății economice, statul de drept, valoarea meritocrației și importanța libertății de exprimare.” El a lăudat și hotărârea președintelui României pentru o relație bilaterală puternică, menționând în acest sens și contribuția ambasadorului George Maior în expunerea aceste valori comune. Edwin Feulner a mai amintit că „relațiile economice și de securitate româno-americane se află la un nivel fără precedent în istoria lor”.
Răspunzând unei întrebări venite din partea moderatorului privind protestele de stradă de la începutul anului, președintele a declarat că „România este o țară determinată să devină o democrație solidă ce funcționează foarte bine, însă startul nostru a fost dificil. România a avut o dictatură comunistă, până în decembrie 1989, iar moștenirea acesteia a fost una defectuoasă. Parte a ce am moștenit a fost și corupția. Corupția distruge totul într-o democrație. (…) Câteodată dacă lumea vorbește despre România și aud atât despre corupție au impresia că România este o țară foarte coruptă, însă este de fapt o țară care este foarte determinată să lupte împotriva moștenirii corupției și asta facem”.
Șeful statului s-a referit și la opiniile care iterează că el s-ar afla în spatele luptei anticorupție.
„Câteodată auzim voci în mediul public care spun că această luptă este prea mult, că aduce prea multă tensiune în dezbaterile publice, că atrage prea multă atenție… sunt câțiva care spun ‘ei bine, asta este o idee a președintelui Iohannis’, sau a unor politicieni, sau a unor diplomați (n.r. — președintele se uită către ambasadorul SUA, Hans Klemm), însă nu este, ci este o luptă vitală”, a declarat acesta.
Președintele Klaus Iohannis efectuează, în perioada 4-9 iunie, o vizită în Statele Unite ale Americii, elementul central fiind întrevederea oficială cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump.
Șeful statului a participat, miercuri, în Washington, D.C. la dezbaterea „20 Years After — The Relevance of the Romanian — U.S. Strategic Partnership in the Current International and Security Context”, dedicată aniversării a 20 de ani de la încheierea parteneriatului strategic dintre cele două țări, găzduită de Heritage Foundation, un think-tank conservator înființat în 1973 și care a jucat un rol cheie în formarea echipei de tranziție administrativă a președintelui Donald Trump.
La dezbatere au mai fost prezenți ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Maior, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans G. Klemm, consilierii prezidențiali Dan-Andrei Muraru și Bogdan Aurescu, precum și președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer.