Întrebat cum vor fi evitate disputele cu partidul aflat la guvernare pe tema statului de drept şi luptei împotriva corupţiei în timpul exercitării preşedinţiei Consiliului UE, Iohannis a declarat că se opune oricui pune în pericol lupta împotriva corupţiei şi statul de drept în România, indiferent dacă este sau nu membru al guvernului, şi că foloseşte toate puterile pe care i le oferă Constituţia pentru a împiedica adoptarea unor legi care slăbesc sistemul judiciar.
Chiar şi în aceste circumstanţe interne dificile, România poate asigura o preşedinţie rezonabilă a Consiliului UE, a spus Iohannis, exprimându-şi speranţa că, în pofida controverselor şi ideilor diametral opuse ale sale şi ale guvernului privind justiţia şi statul de drept, aceste dispute nu vor avea impact negativ asupra exercitării preşedinţiei Consiliului UE.
În legătură cu priorităţile acestei preşedinţii, pe care România o va exercita în prima jumătate a anului 2019, preşedintele român consideră că o viziune comună şi păstrarea valorilor europene trebuie să fie o prioritate pentru toate ţările membre. Această viziune comună înseamnă că în prim plan trebuie să se afle preocuparea pentru unitatea Uniunii, coeziune şi solidaritate între ţările membre, a detaliat preşedintele român.
El a amintit principalele dosare ce vor trebui gestionate în timpul preşedinţiei româneşti a Consiliului Uniunii Europene: ieşirea Marii Britanii din Uniune, cadrul financiar multianual, migraţia, dezbaterea privind viitorul UE.
Un proiect-cheie al preşedinţiei pe care o va exercita România va fi Consiliul European Informal care va avea loc la Sibiu la 9 mai 2019 şi va fi dedicat dezbaterii privind viitorul UE. Iohannis şi-a exprimat speranţa că reuniunea va oferi o perspectivă clară şi pozitivă pentru Uniune şi că va sensibiliza cetăţenii europeni.
În opinia sa, oamenii se aşteaptă la răspunsuri clare la problemele lor, iar România doreşte să obţină rezultate concrete pentru cetăţeni.
În interviul pentru Kurier, şeful statului român s-a exprimat în favoarea politicii de extindere a UE ca instrument de stabilitate şi securitate pe continentul european, iar în privinţa migraţiei a avansat ca soluţie o abordare pe mai multe niveluri, exprimându-şi încrederea că în timpul preşedinţiei exercitate de România se va reuşi o apropiere a poziţiilor, care sunt foarte diferite în această problemă.
Întrebat dacă alegerile europarlamentare din 2019 vor consolida partidele populiste şi naţionale de dreapta, Iohannis a apreciat că felul în care se vor rezolva din punct de vedere politic provocările pe care le presupun Brexitul, criza migraţiei şi viitorul buget al UE vor determina viitorul Uniunii după 2019. În opinia sa, cu soluţii bune la aceste probleme, s-ar putea contracara tendinţele emergente populiste care sunt o realitate.