Klaus Iohannis: România se împotriveşte ideii unei Europe cu mai multe viteze

Preşedintele Klaus Iohannis a refirmat, joi, în Malta, la summitul PPE, că România nu susţine ideea unei Europe cu mai multe viteze, pentru că asta ar adânci diviziunea şi neîncrederea dintre statele membre, mai ales pe fondul Brexit şi a celorlalte crize cu care se confruntă Uniunea Europeană.
Filip Stan
30 mart. 2017, 10:40
Klaus Iohannis: România se împotriveşte ideii unei Europe cu mai multe viteze

Iohannis a vorbit în discursul său despre semnarea Declaraţiei de la Roma, privind viitorul UE, reafirmând faptul că România nu susţine o Europă cu mai multe viteze.

„Principalele noastre politici ar trebui să fie îndreptate spre ceea ce ne poate uni şi spre evitarea unei Europe fragmentate. Aşadar, România nu susţine o Uniune Europeană a «cercurilor concentrice de integrare» sau a «vitezelor multiple», care ar putea să ducă la o creştere a diviziunilor sociale şi economice între statele membre. Noi nu considerăm aceste scenarii ca fiind instrumente de aprofundare a cooperării între statele membre, ţinând cont de faptul că Uniunea se confruntă deja cu diviziune şi neîncredere între membrii săi”, a spus Iohannis, în plenul Congresului PPE. 

El a spus că Europa sa află acum „într-un moment de cumpănă”, fiind marcată de crize complexe „de o intensitate fără precedent”. „Atacurile teroriste, migraţia, naţionalismul, populismul, Brexit-ul şi, mai mult decât orice, escaladarea euroscepticismului, au devenit provocări majore. (…) Viziunea noastră pentru viitorul proiectului european este clară: România îşi doreşte o Uniune Europeană puternică, unită şi coezivă. Ţara noastră a contribuit la consolidarea construcţiei europene şi va continua să o facă, crezând cu tărie în valorile care ne unesc şi care fac din noi o adevărată familie europeană: libertatea, democraţia, pacea, securitatea, solidaritatea”, a mai spus preşedintele.

Şeful statului a pledat pentru păstrarea unităţii UE prin renunţarea „la orice ziduri şi bariere”. Preşedintele a vorbit şi despre recenta decizie de la Londra privind declanşarea Brexit.

„Deşi Brexit-ul a provocat o scădere semnificativă a euro-entuziasmului, o mare parte a membrilor familiei europene a rămas ataşată de valorile pe care Uniunea le promovează şi consideră că este mai bine să identificăm soluţii decât să renunţăm la un proiect care a reuşit să aducă armonia şi cooperarea pe continent atât de multe decenii. Uniunea Europeană rămâne, în definitiv, un proiect indispensabil pentru noi toţi”, a spus Iohannis.

În acest context, preşedintele a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să fie mândră de ce a realizat până acum şi să consolideze aceste realizări, precum cele patru libertăţi fundamentale, piaţa comună, zona Schengen, zona Euro, politica de coeziune.

„Nu trebuie să uităm nicio clipă principiul pe care s-a clădit Uniunea Europeană. «Unitate în diversitate» este motto-ul care a ghidat, încă de la început, politicile statelor membre şi acest principiu ar trebui să ne fie sursă de inspiraţie şi pentru tot ceea ce ne propunem să facem de acum înainte”, a afirmat el.

Preşedintele Klaus Iohannis se află joi în Malta, unde participă la Summitul PPE, alături de alţi şefi de state şi de guverne din familia populară europeană, la care se vor discuta teme precum Brexit, migraţie şi situaţia din Balcanii de Vest. Şeful statului va avea o întâlnire şi cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko. La acest summit sunt prezente şi partidele din România afiliate PPE: PNL, UDMR şi PMP.

Discursul integral al preşedintelui Klaus Iohannis:

„Excelenţele voastre, doamnelor şi domnilor,

Dragi delegaţi, participanți şi prieteni,

Vă mulţumesc pentru invitaţia de a participa la lucrările Congresului Partidului Popular European. Sunt onorat să mă adresez pentru prima oară în acest cadru.

Ne aflăm în prezent într-un moment de cumpănă, într-o Europă marcată de crize complexe, de o intensitate fără precedent. Atacurile teroriste, migraţia, naţionalismul, populismul, Brexit-ul şi, mai mult decât orice, escaladarea euroscepticismului, au devenit provocări majore.

Istoria Uniunii Europene ne arată că perioadele de criză au fost depăşite prin unitate, solidaritate şi voinţă comună. Sunt principii pe care s-a clădit încă de la început întreg edificiul proiectului european şi ele sunt astăzi la fel de valabile. Cred cu tărie că acestea vor rămâne fundamentul dezvoltării viitoare a Uniunii, în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni.

Viziunea noastră pentru viitorul proiectului european este clară: România îşi doreşte o Uniune Europeană puternică, unită și coezivă.

Ţara noastră a contribuit la consolidarea construcţiei europene şi va continua să o facă, crezând cu tărie în valorile care ne unesc şi care fac din noi o adevărată familie europeană: libertatea, democraţia, pacea, securitatea, solidaritatea.

Prin urmare, trebuie să luptăm împreună pentru prezervarea unităţii Uniunii Europene şi sunt convins că avem capacitatea să renunţăm la orice ziduri şi bariere care s-ar putea dovedi ulterior insurmontabile.

Convingerea mea este că acţiunile noastre comune trebuie să aibă la bază securitatea, creşterea economică, ocuparea forței de muncă, precum și respectarea valorilor și libertăților fundamentale. Trebuie să lucrăm împreună pentru a obţine o convergență reală între statele membre.

Mă bucură faptul că Declarația de la Roma, pe care am semnat-o cu câteva zile în urmă, face referiri clare la importanța acțiunilor noastre comune și la faptul că trebuie să rămânem uniți pentru a ne apăra, în continuare, interesele comune și valorile fundamentale.

Am reînnoit, astfel, angajamentul nostru față de o Uniune unită și prosperă, capabilă să răspundă nevoilor cetățenilor săi.

 Apreciez în mod în deosebit accentul pus de Declarație pe tema unității construcției europene. Într-o lume globalizată, care se confruntă cu multiple provocări, o Uniune mai bine integrată ne oferă tuturor, fără echivoc, perspective mai bune decât o Uniune fragmentată.

Cetățenii noștri așteaptă de la noi o Europă puternică, inclusivă și bazată pe valori. Trebuie să le oferim acestora ceea ce așteaptă de la noi și să le recâștigăm, încă o dată, încrederea în proiectul european.

Deşi Brexit-ul a provocat o scădere semnificativă a euro-entuziasmului, o mare parte a membrilor familiei europene a rămas ataşată de valorile pe care Uniunea le promovează şi consideră că este mai bine să identificăm soluţii decât să renunţăm la un proiect care a reuşit să aducă armonia şi cooperarea pe continent atât de multe decenii. Uniunea Europeană rămâne, în definitiv, un proiect indispensabil pentru noi toți.

Dacă tot vorbim despre Brexit şi negocierile care urmează, este, în opinia mea, extrem de important ca aceste negocieri – atât cele privind retragerea Marii Britanii din UE, cât şi cele referitoare la acordul pe care îl vom avea după ce Marea Britanie va ieşi din Uniune – să aibă rezultate decente şi sustenabile.

Principalele noastre politici ar trebui să fie îndreptate spre ceea ce ne poate uni şi spre evitarea unei Europe fragmentate.

Aşadar, România nu susţine o Uniune Europeană a «cercurilor concentrice de integrare» sau a «vitezelor multiple», care ar putea să ducă la o creştere a diviziunilor sociale şi economice între statele membre.

Noi nu considerăm aceste scenarii  ca fiind instrumente de aprofundare a cooperării între statele membre, ținând cont de faptul că Uniunea se confruntă deja cu diviziune și neîncredere între membrii săi.

Dragi prieteni,

Trebuie să fim mândri de ceea ce Uniunea Europeană a realizat până în prezent. Este important să păstrăm și să consolidăm realizările Uniunii Europene: cele patru libertăți fundamentale, piața comună, zona Schengen, zona Euro, politica de coeziune.

Menținerea unei abordări echilibrate și inclusive în promovarea acestor politici, în beneficiul tuturor statelor membre, este un element indispensabil pentru o Uniune de succes.

Nu trebuie să uităm nicio clipă principiul pe care s-a clădit Uniunea Europeană. «Unitate în diversitate» este motto-ul care a ghidat, încă de la început, politicile statelor membre şi acest principiu ar trebui să ne fie sursă de inspiraţie şi pentru tot ceea ce ne propunem să facem de acum înainte.

În încheiere, îmi exprim speranţa ca acest Congres să întărească coeziunea la nivelul Uniunii. Partidul Popular European este cel mai puternic grup politic la nivel european şi cu atât mai mare este, aşadar, responsabilitatea noastră de a promova o viziune coerentă pentru o Uniune a viitorului, de a recâștiga încrederea cetățenilor în proiectul european.

Am toată încrederea că noi, toţi cei prezenţi aici, avem atât voinţa, cât şi capacitatea de a duce mai departe proiectul unei Europe unite.

Vă mulţumesc!”

Puteți vizualiza varianta în limba engleză a alocuțiunii Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susţinute în cadrul celei de-a doua sesiuni a Congresului PPE aici.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Gara importantă din România care ar putea fi mutată. Stă în calea unui megaproiect imobiliar
Capital.ro
ITP 2025. Amendă de peste 8.000 de lei. Rămâi fără certificatul de înmatriculare
Playtech.ro
Grigore Leșe, dus de urgență la spital. Artistul a fost luat cu...
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Oligarhul Abramovici l-a tratat pe Adrian Mutu ca îl filmele cu mafioți: Mă ducea la el acasă
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Încă o înșelăciune pe WhatsApp. Hackerii atacă într-un mod nemaiîntâlnit
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Pensionarii, afectați de înghețarea pensiilor. Unii români vor pierde chiar și 540 de lei din pensie, în 2025
Cancan.ro
Petre Zaim a murit sub privirea neputincioasă a fiului său, strivit de încărcătura prăbușită de pe o macara 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
S-a stins marea artistă. Boala a răpus-o. A lăsat un gol imens: Spiritul, umorul și râsul ei erau contagioase
StirileBZI
Cât va costa încălzirea unui apartament cu 3 camere în 2025! Semnal de alarmă tras de Dumitru Chisăliţă
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
O tânără a născut noaptea trecută în Parcul Tei din Capitală, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul
substantial.ro
CFR Călători va primi 12 trenuri electrice noi pentru patru rute importante
MediaFlux
DISPAR CARDURILE bancare. Cu ce vom PLĂTI în MAGAZINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un consilier local trăiește pe picior mare. Deține un apartament în Insulele Canare