Klaus Iohannis: „România se numără printre puţinele ţări de pe continent în care mai există păduri virgine”

O Românie educată este o ţară care se îngrijeşte de viitorul cetăţenilor ei inclusiv prin cultivarea dragostei faţă de natură şi protejarea mediului, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis într-un mesaj transmis, luni, în cadrul Galei "Regăseşte România", care a fost organizată de Federaţia Coaliţia Natura 2000.
Romania TV
22 oct. 2018, 18:23
Klaus Iohannis:

„În ultimii 15 ani, Federaţia Coaliţia Natura 2000 a apărat şi promovat, în mod constant, patrimoniul natural unic al ţării noastre, iar organizarea Galei ‘Regăseşte România’ îmi oferă prilejul de a vă felicita pentru efortul susţinut”, a declarat Iohannis în mesajul prezentat de Nicoleta Nicolae-Ioana, consilier de stat – Cabinetul Preşedintelui.

Potrivit şefului statului, România este excepţională şi datorită diversităţii naturii şi a bogăţiei resurselor naturale.

„România se numără printre puţinele ţări de pe continent în care mai există păduri virgine, arbori seculari, peisaje de o frumuseţe ieşită din comun, specii de animale rare şi habitate dispărute din alte regiuni ale Europei. Prezervarea acestor moşteniri nepreţuite trebuie să devină o prioritate pentru stat, pentru societate şi pentru cetăţean deopotrivă”, a spus Iohannis.

Preşedintele a precizat că, dacă imediat după căderea comunismului natura nu era o temă care să preocupe societatea românească, după anii 2000 lucrurile au început să se schimbe.

„După aderarea României la Uniunea Europeană, prin hotărârea şi angajamentul unor oameni care au înţeles importanţa acestui patrimoniu natural unic, am reuşit ca în prezent aproximativ 25% din suprafaţa ţării să reprezinte arii naturale protejate. Astăzi, mediul a devenit o preocupare constantă deopotrivă pentru specialişti, iubitori de natură, pentru organizaţii neguvernamentale şi simpli cetăţeni. Este încurajator faptul că tinerii sunt parte a acestui efort consistent de a salva natura. Ei ne oferă tuturor un imbold în plus pentru a-i ajuta să reuşească”, a arătat Iohannis.

În opinia sa, prin determinare şi angajament, probleme precum cea a gestionării eficiente a ariilor protejate sau cea a diversificării responsabile a serviciilor ecologice şi de mediu asociate au ajuns pe agenda publică, invitând la crearea unei viziuni comune.

„În tot acest proces, sectorul neguvernamental a exercitat întotdeauna un rol deosebit de important. Numeroase organizaţii ale societăţii civile au participat în mod constant şi activ la declararea unor zone drept arii naturale protejate, au oferit sprijin entităţilor care asigură managementul acestor zone, au monitorizat şi amendat frecvent derapajele legislative cu efecte devastatoare asupra biodiversităţii. Evoluţiile din domeniu, care nu au fost lipsite de intensitate ori de conflicte, ne-au dovedit că dialogul deschis şi cooperarea dintre organismele guvernamentale şi societatea civilă sunt esenţiale, iar colaborarea trebuie să stea la baza elaborării şi implementării politicilor guvernamentale”, a mai spus Iohannis.

Totodată, preşedintele a precizat că, deşi există un progres semnificativ în această direcţie, încă mai sunt chestiuni nerezolvate.

„Schimbările mult prea frecvente de la conducerea instituţiilor, modificările legislative lipsite adesea de predictibilitate, viciile de transparenţă, absenţa unei strategii de management a ariilor naturale protejate, lipsa unor priorităţi şi obiective clare, nevoia de coerenţă şi continuitate în domeniu, precum şi finanţarea insuficientă reprezintă neajunsuri care îngreunează sau limitează anumite proiecte, direcţii sau strategii”, a subliniat Iohannis.

De asemenea, şeful statului a evidenţiat că natura nu trebuie percepută ca un dat definitiv, ci trebuie preţuită şi îngrijită continuu.

„Îmi doresc ca respectul faţă de natură, conştientizarea nevoii de a conserva biodiversitatea şi de a proteja mediul să devină preocupări fundamentale ale cetăţenilor ţării noastre. În acelaşi timp, educarea tinerei generaţii şi informarea sunt extrem de importante, întrucât o Românie educată este o ţară care se îngrijeşte de viitorul cetăţenilor ei inclusiv prin cultivarea dragostei faţă de natură şi protejarea mediului. Pentru generaţiile următoare, avem responsabilitatea de a nu le priva de un mediu bogat, unic şi sănătos. De aceea, o strategie pe termen lung oferă şansa posterităţii de a se bucura de toate frumuseţile unice cu care România a fost înzestrată”, a mai afirmat Iohannis. 

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Alimentul care îți dă organismul peste cap dacă e consumat seara. O mulțime de români îl preferă la orele târzii, fără să știe la ce riscuri se expun
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Anunțul venit de la Washington
Playtech.ro
Când vin ninsorile în București. Temperaturile scad brusc, experții ANM anunță viscol și ger în următoarea perioadă
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Oligarhul Abramovici l-a tratat pe Adrian Mutu ca îl filmele cu mafioți: Mă ducea la el acasă
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Rugăciunea care se rostește joi, 16 ianuarie. Te scapă de necazuri
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Pensionarii, afectați de înghețarea pensiilor. Unii români vor pierde chiar și 540 de lei din pensie, în 2025
Cancan.ro
Petre Zaim a murit sub privirea neputincioasă a fiului său, strivit de încărcătura prăbușită de pe o macara 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Asul din mâneca lui Călin Georgescu. Lovitura pe care o pregătește chiar mâine
StirileBZI
Cât va costa încălzirea unui apartament cu 3 camere în 2025! Semnal de alarmă tras de Dumitru Chisăliţă
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
O tânără a născut noaptea trecută în Parcul Tei din Capitală, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul
substantial.ro
Guvernul german aprobă un proiect de lege pentru doborârea dronelor suspecte
MediaFlux
VIN FACTURILE cu BANI ÎNAPOI la ENERGIE! S-a CALCULAT exact CÂT se SCADE în luna IANUARIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un consilier local trăiește pe picior mare. Deține un apartament în Insulele Canare