Oficialul de la Palatul Cotroceni a comentat pe marginea acestui subiect înainte de reuniunea Consiliului European:
„Am avut o discuție cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Trebuie să vedem cum putem ajuta victimele catastrofei din Turcia și Siria. România a trimis alaltărieri deja o echipă mare de ajutor, persoane calificate care caută victime și salvează.
Pe urmă, ieri am aprobat încă o echipă destul de mare care merge în zonă, care are și o componentă medicală.
În fine, vom începe foarte curând să trimitem ajutoare umanitare și în Siria”, a declarat Klaus Iohannis.
De la oră la oră, numărul persoanelor decedate în Turcia și Siria crește dramatic. Acest cutremur reprezintă una dintre cele mai mari tragedii din istoria recentă. Situația de acolo a tras un semnal de alarmă inclusiv pentru românii care știu foarte bine ce ar însemna un astfel de cataclism pentru București.
Conform cifrelor oferite de autorități, numărul persoanelor decedate în urma cutremurului din Turcia și Siria depășește deja 16.000, în timp ce numărul răniților se ridică la peste 50.000.
În Siria, numărul total al victimelor este de cel puțin 3.162, dintre care 1.900 în zonele controlate de rebeli din nord-vest, conform grupului de apărare civilă „Caștile Albe”. Aproximativ 1.262 de decese au fost înregistrate în părți ale țării controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene. În Turcia, bilanțul a crescut la cel puțin 12.873, a anunțat joi Agenția Turciei pentru Gestionarea Dezastrelor și Urgențelor (AFAD).