„Prima, pe care o practicați deja — și vă mulțumesc pentru felul în care o faceți — este să continuați să fiți purtătorii de cuvânt ai culturii și tradițiilor românești pe aceste meleaguri. A doua este să adăugați rolului vostru de ambasadori informali ai României în America și pe acela de emisari ai culturii americane în România. Iar când spun „cultură americană” mă refer la „cultura domniei legii” — rule of law, cum se spune aici, la tradiția americană a statului de drept, a corectitudinii și a respectului legii în toate circumstanțele și la toate nivelurile. A treia cale este cea a parteneriatului economic. Voi, care îndrăgiți meleagurile natale și le cunoașteți potențialul, sunteți cei mai în măsură să-i îndemnați pe partenerii americani să descopere la rândul lor România, fie ca turiști, fie ca investitori, știind că vor găsi în țară oameni creativi și performanți, dar și oportunități”, a afirmat Iohannis, la întâlnirea cu românii din New York care a avut loc la Consulatul României.
El i-a îndemnat pe românii din SUA să fie solidari și uniți.
„Vă admir curajul, ați răzbit și v-ați făcut un loc aici, departe de casă. Contez așadar pe voi să fiți partenerii tuturor românilor dornici de transformare, care cred că este posibilă și în România o politică mai curată și o economie mai performantă, pe măsura talentului și potențialului nostru. Peste tot pe unde am întâlnit români în afara granițelor i-am încurajat să fie solidari și uniți, pentru că asta îi face puternici și respectați. Vă adresez și dumneavoastră același îndemn și vă mulțumesc pentru că ne reprezentați aici, în Statele Unite, și pentru că purtați România în minte și în suflet!”, a conchis președintele Iohannis.
El s-a declarat emoționat cu privire la întâlnirea cu românii din New York, indicând în acest sens că se simte legat de românii din străinătate, le cunoaște și apreciază eforturile și contribuția pentru România.
„Al doilea motiv de bucurie specială pentru mine ține de semnificația contextului și locului în care ne aflăm. În condițiile în care Parteneriatul Strategic cu Statele Unite reprezintă una dintre coordonatele fundamentale ale politicii noastre externe, comunitățile românești din SUA sunt un liant între cele două state. Apreciez rolul pe care îl aveți în relațiile româno-americane și îmi doresc să găsim o cale de a-l întări și extinde. Acest parteneriat strategic nu este doar unul politic sau militar, el este deopotrivă și economic, dar și cultural”, a spus Iohannis.
La evenimentul organizat la Consulatul României la New York a participat și noul ambasador în SUA, George Maior.
„Pentru mine este de important faptul că, în urma discuției pe care am avut-o cu dumneavoastră privind elementele de mandat ale ambasadorului de la Washington, aspectele privind comunitatea de românească de aici și diaspora au fost subliniate ca elemente deosebit de importante în contextul atât al relațiilor pe care le dezvoltăm cu această comunitate, cât și contextul Parteneriatului strategic bilateral la a cărui dezvoltare comunitatea românească din SUA poate avea o contribuție deosebit de importantă. Este cunoscută preocuparea dumneavoastră pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și acest lucru s-a tradus în multe gesturi și acțiuni semnificative. La nivelul Strategiei de Apărare a Țării acest aspect este menționat în mod explicit ceea ce presupune multe responsabilități pentru multe instituții, inclusiv pentru MAE și ambasade”, a declarat Maior.
La recepție au participat aproximativ 100 de români stabiliți în Statele Unite ale Americii.