Klaus Iohannis a declarat că este vorba despre o întâlnire de evaluare a priorităţilor mediului de afaceri din România
„Cum am dorit să avem cât mai multe opinii, iată că am ajuns la un format un pic mai lărgit, dar cred că vom avea discuţii foarte interesante”, a mai precizat şeful statului.
Președintele Uniunii Naționale a Patronatului Român, Ioan Lucian, a declarat, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, că mediul de afaceri îl va sfătui să nu promulge anumite legi care aduc „atingeri grave” acestui mediu, precum Codul fiscal.
„Este o problemă tehnică. (…) Este dezamăgitor ce se întâmplă legat de mișcarea patronală și am dori să ajungem la maturitatea prin care toți să înțelegem că este nevoie de o coagulare a politicilor patronale din partea tuturor confederațiilor patronale din România. (…) Președintele este cel care poate să promulge o lege sau nu în funcție de informații sau ceea ce este sfătuit, or, sunt anumite legi pe care noi cu siguranță îl vom sfătui să nu le promulge, fiindcă vor avea atingeri grave asupra mediului de afaceri din România, cum ar fi și Codul fiscal„, a arătat Lucian.
El a subliniat că mediul de afaceri dorește stabilitate din punctul de vedere al fiscalității și ireversibilitate legislativă.
Potrivit lui Lucian, s-a propus ca întâlnirile cu șeful statului să se repete și să se creeze o comisie de dialog Președinție-patronate în care să se poată discuta ceea ce se întâmplă cu mișcarea patronală. Președintele Uniunii a menționat că președintele Iohannis va analiza posibilitatea realizării comisiei de dialog și că a acceptat să mai aibă întâlniri cu mediul de afaceri.
„Am propus d-lui președinte și Administrației Prezidențiale un punct zero al mișcării patronale din România, pentru că este nevoie de acest moment prin organizarea Forumului patronatelor din România, o manifestare de cea mai mare amploare de după revoluție, la care să fie invitate toate organizațiile patronale din România, fiindcă este nevoie de o evaluare corectă și concretă a ceea ce reprezintă mișcarea patronală în România. Noi considerăm că o mișcare patronală la nivel național ar trebui să însemne că în nimic important din economia românească să nu se ia o decizie fără să nu fim consultați, or, la această oră, acest lucru nu s-a întâmplat și tocmai de aceea este nevoie de această coagulare a mișcării patronale”, a susținut Ioan Lucian.
În opinia președintelui Uniunii, cea mai mare problemă cu care se confruntă organizațiile patronale este legată de faptul că nu sunt luate în considerare așa cum ar trebui.
„Aici trebuie să găsim vina la noi, fiindcă dacă am fi o forță reală, nu s-ar întâmpla acest lucru„, a adăugat el.
COMUNICATUL PREŞEDINŢIEI
„În cadrul întâlnirii, domnul Președinte Klaus Iohannis a declarat că această primă rundă de consultări a avut, în principal, rolul de a evalua oportunitățile, problemele și prioritățile mediului de afaceri românesc. Totodată, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a subliniat faptul că interesul Administrației Prezidențiale este de a stimula cât mai puternic și sustenabil, în același timp, inițiativa privată și antreprenoriatul din economia românească.
Reprezentanții mediului de afaceri au apreciat că, prin astfel de întrevederi, Președintele României le oferă oportunitatea de a-și exprima opiniile privind aspectele care influențează buna funcționare a mediului de afaceri. Reprezentanții mediului de afaceri au susținut necesitatea unui climat economic favorabil, care să stimuleze crearea de valoare adăugată în și pentru economia românească, în special în domeniile care reprezintă avantaje competitive pentru România.
În cadrul discuțiilor, una din principalele preocupări ale mediului de afaceri a fost reprezentată de creșterea semnificativă a calității actului legislativ, astfel încât legislația și politicile guvernamentale să rezolve cu adevărat problemele cu care se confruntă mediul de afaceri și, în general, economia. În acest context, dincolo de calitatea lor economică de angajatori, reprezentanții mediului de afaceri constituie parteneri reali în dialogul social și instituțional.
Domnul Președinte Klaus Iohannis a adăugat că, pentru România, o viziune economică sănătoasă înseamnă un mediu de afaceri concurențial, care ține cont și de protecția socială, o economie competitivă în care capitalul autohton și investițiile străine să valorifice cât mai bine oportunitățile economice existente, pentru crearea de locuri de muncă și bunăstare economică generală.
La finalul întâlnirii, șeful statului a apreciat opiniile reprezentanților mediului de afaceri, potrivit cărora predictibilitatea, stabilitatea și transparența regulilor economice reprezintă condiții esențiale pentru încurajarea antreprenoriatului și a investițiilor, importanța acestora fiind subliniată chiar în cadrul Programului său Prezidențial. Domnul Președinte Klaus Iohannis a accentuat importanța încrederii întreprinzătorilor în politicile economice pentru dezvoltarea unui sector privat puternic, dar și necesitatea restabilirii durabile a acestei încrederi în cazul mediului de afaceri românesc”.
La întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis au participat Daniela Nemoianu, președintele Camerei de Comerț Americane în România, Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Florian Costache, președintele Patronatului Național Român și președintele CES, Ovidiu Nicolescu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Matei Agathon, vicepreședintele Alianței Confederațiilor Patronale din România, George Constantin Păunescu, președintele Uniunii Generale a Industriașilor din România, Mihai Marcu, președintele Romanian Business Leaders, Steven van Groningen, vicepreședintele Consiliului Investitorilor Străini, Cristian Pârvan, președintele Patronatului Serviciilor Private din România, Adrian Vascu, prim-vicepreședintele Uniunii Profesiilor Liberale din România, Sorin Minea, președintele Romalimenta, Mihai Manoliu, președintele Confederației Naționale a Patronatului Român, Ioan Dan Gheorghiu, președintele Confederației Patronale Concordia, Ioan Lucian, președintele Uniunii Naționale a Patronatului Român, și Mihai Ionescu, secretar general al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România.