UPDATE: Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, la întrevederea cu Antonio Guterres, șeful statului a evidențiat implicarea României în susținerea procesului demarat de secretarul general al ONU privind eficientizarea și reformarea organizației astfel încât aceasta să acționeze de o manieră mai promptă și eficientă pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă comunitatea internațională.
„Președintele Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul României de susținere a misiunilor ONU de menținere a păcii. Președintele României a prezentat, de asemenea, argumentele candidaturii României pentru un nou mandat la Consiliul de Securitate ONU. Șeful statului a adresat secretarului general ONU invitația de a vizita România, primită cu deschidere și plăcere de înaltul oficial ONU, care a rememorat vizitele anterioare în țara noastră”, se arată în comunicat.
Secretarul general al ONU a arătat că recunoaște rolul României în regiune și la nivel global, ca pilon de ordine și stabilitate și a menționat caracterul exemplar al cooperării ONU cu România, ca stat care susține valorile multilateralismului și cooperării internaționale, menționând inclusiv exemplul Centrului de Tranzit în Regim de Urgență pentru Refugiați, creat de România cu UNHCR și Organizația Internațională pentru Migrație, primul de acest fel din lume, care funcționează încă din 2008 și pe care l-a vizitat în 2009 în calitatea anterioară de înalt comisar ONU pentru refugiați. Secretarul general a apreciat conduita României în regiune, fiind discutate pe scurt situația din Ucraina, dosarul transnistrean, situația din Balcanii de Vest.
Cei doi înalți oficiali au stabilit să rămână permanent în contact pentru avansarea temelor de pe agenda ONU.
Șeful statului a avut miercuri o întrevedere și cu premierul moldovean, Pavel Filip, în contextul participării la segmentul înalt al celei de a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.
Cei doi au avut un schimb de vederi asupra stadiului și perspectivelor de dezvoltare a cooperării bilaterale, cu accent pe realizarea proiectelor de interconectare în domeniul energetic și al infrastructurii, asupra evoluțiilor de securitate din regiune.
„Președintele României a evidențiat sprijinul țării noastre pentru parcursul european al Republicii Moldova, subliniind importanța continuării procesului de reforme, pe baza angajamentului sincer și concret al Guvernului Republicii Moldova. Președintele Klaus Iohannis a subliniat că această asistență a României este acordată instituțional, nu pentru anumiți politicieni”, precizează Administrația Prezidențială.
Totodată, președintele Klaus Iohannis a încurajat accelerarea ritmului de reformă în domenii apte să aducă îmbunătățirea vieții cetățenilor Republicii Moldova, dar și o mai bună comunicare a rezultatelor în acest sens.
Șeful statului a încurajat valorificarea oportunităților oferite de cooperarea cu NATO, cu accent pe consolidarea propriilor capacități de apărare ale Republicii Moldova, în limitele unui nivel de ambiție stabilit de autoritățile de la Chișinău.
Premierul Filip i-a mulțumit președintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul acordat de statul român pentru procesul de reforme din Republica Moldova și pentru asistența pentru interconectarea fizică, prin România, la spațiul european și a exprimat angajamentul ferm al Guvernului de la Chișinău pentru continuarea procesului de reforme în spirit european.
Cei doi înalți oficiali au discutat de asemenea despre evoluțiile privind dosarul transnistrean, precum și despre perspectivele Parteneriatului Estic (PaE), în pregătirea Summitului PaE din luna noiembrie.
„În cadrul vizitei sale oficiale la New York, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat marţi, 19 septembrie a.c., la deschiderea segmentului la nivel înalt al celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, cea mai amplă reuniune anuală a şefilor de stat sau de guvern. (…) Preşedintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere bilaterală cu Preşedintele Adunării Generale a ONU, domnul Miroslav Lajčák, în care cei doi oficiali au discutat despre subiectele de interes de pe agenda organizaţiei, punctând implicarea României în acest cadru”, anunţă Administraţia Prezidenţială într-un comunicat citat de News.ro.
Şeful statului „a reconfirmat angajamentul ferm al României pentru realizarea obiectivelor preşedintelui Adunării Generale, care coincid cu interesele ţării noastre: promovarea demersurilor de prevenire a conflictelor – foarte importantă pentru asigurarea păcii şi securităţii internaţionale; problematica migraţiei, preşedintele Klaus Iohannis asigurându-l pe înaltul oficial ONU de sprijinul României pentru negocierea Compactului Global al ONU pentru Migraţie; şi eforturile de reformă a ONU, pentru a răspunde mai bine şi mai eficient provocărilor relaţiilor internaţionale contemporane”.
Preşedintele Adunării Generale a mulţumit pentru disponibilitatea de sprijin din partea României, arătând că ţara noastră este, în mod tradiţional, un stat care acţionează constructiv în relaţiile internaţionale şi o voce relevantă pe plan internaţional.
Preşedintele Iohannis a mai participat şi la recepţia oferită de Uniunea Europeană şefilor de delegaţii UE prezenţi la sesiune, urmând ca miercuri seară să fie prezent şi la recepţia oferită de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, şefilor de delegaţii.
De asemenea, şeful statului a avut în cursul zilei o serie de întrevederi bilaterale cu preşedintele Republicii Estonia, preşedintele Republicii Arabe Egipt, preşedintele Republicii Serbia, preşedintele Consiliului European, secretarul general NATO şi cu liderii principalelor organizaţii evreieşti din Statele Unite ale Americii.