Klaus Iohannis sare la gâtul lui Viktor Orban: „Face o eroare majoră!”

Klaus Iohannis sare la gâtul lui Viktor Orban. Oficialului de la Cotroceni i-a venit rândul să-l critice pe premierul maghiar, după Paul Stănescu, Bogdan Aurescu și Nicolae Ciucă.
Filip Stan
29 iul. 2022, 12:55
Klaus Iohannis sare la gâtul lui Viktor Orban: „Face o eroare majoră!

Vineri, Klaus Iohannis a oferit comentarii, în urma vizitei lui Viktor Orban în România. La șase zile de la deplasarea maghiarului la Băile Tușnad, președintele a susținut că discursul politicianului de la Budapesta este inadmisibil.

„În principiu este greşit, este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX, la al Doilea Război Mondial. Nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie.

E eronat, greşit şi inacceptabil indiferent unde se află această scenă. Faptul că scena s-a aflat în Transilvania arată că e o problemă pentru noi. Între timp, e adevărat că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmaţiile sau să le reinterpreteze, ceea ce e un semn că şi-a dat seama că aşa ceva nu merge în Europa. Nu e rolul şi rostul meu să dau lecţii de politică sau oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar public de ideile vehiculate acolo”, a declarat Iohannis.

 

Klaus Iohannis critică și premierul Viktor Orban, dar și UDMR-ul

 

Mai mult, Iohannis trage la răspundere și UDMR-ul.

„Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conţinutul acelui discurs, pe care l-au aplaudat, sau dacă nu au înţeles ce se vorbeşte, ei au aplaudat discursul şi personajul. Trebuie să existe oricare explicaţie (…)

Pe de altă parte, nu îşi doreşte nimeni să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne prefacem că acele lucruri spuse nu au fost aplaudate”, a mai precizat Iohannis.

Viktor Orban este criticat la nivelul UE pentru că se opune migrației ilegale, necontrolate și a continuării finanțării războiului din Ucraina, cu statele europene la mijloc, în spate cu SUA. În România, premierul maghiar este privit cu admirație de cetățeni, care consideră că Orban știe să reprezinte interesele țării, în special în fața directivelor de la Comisie. Pe de altă parte, este criticat de un alt segement al societății tocmai din pricina „meciurilor” pe care le are cu Bruxellesul.

UDMR-ul deja a sărit în apărarea lui Viktor Orban, prin intermediul lui Kelemen Hunor.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cele două orașe din România care nu se suferă între ele sub nicio formă. Rivalitatea lor a ajuns să fie studiată
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Mulți români fac asta și riscă. Amenda e de 45.000 de lei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Tentativă de suicid a unui medic al cărui nume apare în stenogramele din Spitalul Pantelimon. Cum a fost găsit în toaletă
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Un curier din Constanța cercetat pentru delapidare și înșelăciune
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...