Klaus Iohannis anunţă redeschiderea şcolilor. „Se încheie vacanța școlară. La finalul săptămânii vacanța nu va fi prleungită și, de luni, unde condițiile sanitare o permit, elevii se vor putea întoarce fizic la școală și grădiniță. Va fi introdusă o nouă condiție pentu prezența fizică – gradul de vaccinare a personalului școlii. Vaccinarea e singura șansă pentru a depăși pandemia. În vestul Europei avem iarăși o creștere a pandemiei. Pandemia nu s-a încheiat, însă noi avem soluția: ea se numește vaccinare”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
„Conform discuțiilor de până acum, se conturează un prag de vaccinare de 60% in rândul personalului școlii, pentru a funcționa cu prezenta fizica. Decizia finală se va anunța mâine, la ora 10.00, la sediul ministerului Educatiei”, a anunţat Sorin Cîmpeanu după declaraţiile preşedintelui.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că şcolile vor publica rata de vaccinare în rândul personalului unităţii de învăţământ, considerând că părinţii trebuie să ştie acest lucru.
Sorin Cîmpeanu a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că toate inspectoratele şcolare judeţene au afişat rata de vaccinare a angajaţilor. „Toate inspectoratele şcolare judeţene din România au afişat rata de vaccinare la nivelul fiecărui inspectorat. Avem situaţii îmbucurătoare unde, sunt multe situaţii, în care rata de vaccinare este peste 90%. De asemenea, la nivelul fiecărui şcoli va fi afişată, pe site-ul propriu, rata de vaccinare, cu respectarea regulilor GDPR, fără nume, prenume şi alte date cu caracter personal, dar este normal ca elevii şi părinţii să ştie atunci când merg la şcoală care este nivelul de vaccinare al personalului din acea şcoală. Acest lucru l-am solicitat imperativ să fie făcut public în cursul zilei de astăzi. Am făcut, de asemenea, publică rata de vaccinare în Ministerul Educaţiei, care este, recunosc, sub aşteptări, de 66% – 292 de angajaţi vaccinaţi dintr-un total de 444. S-ar putea ca acest factor să fie luat în considerare atunci când se va stabili posibilitatea de funcţionare a şcolii cu prezenţă fizică”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
EXCLUSIV | Andrei Marga: „Nu este o soluţie închiderea şcolilor! Afectarea noilor generaţii va fi extrem de vastă. Cei care decid sunt mai mult politruci decât specialişti”
Consiliul Naţional al Elevilor solicită Ministerului Educaţiei şi autorităţilor competente din domeniul sanitar să convoace la dialog toate părţile interesate, pentru a contura o formă adecvată a deciziei care va sta la baza funcţionării şcolilor începând cu săptămâna viitoare, elevii declarându-se dezamăgiţi de lipsa de măsuri asumate, în condiţiile în care decizia privind desfăşurarea cursurilor din 8 noiembrie va fi anunţată în 5 noiembrie, timpul pentru ca unităţile de învăţământ să se pregătească fiind insuficient. ”Lipsa de asumare din sistem produce inechităţi!”, avertizează elevii, referindu-se la situaţia celor care nu au posibilitatea de a participa la cursuri online, caz în care ar trebui să poată merge fizic la şcoală pentru a urmări lecţia cu ajutorul infrastructurii şcolare, indiferent dacă profesorul este sau nu prezent în format fizic. De asemenea, îşi reafirmă poziţia conform căreia scenariul de funcţionare a şcolilor ar trebui decis de fiecare consiliu de administraţie.