UPDATE 13.05 Prima rundă a consultărilor de la Cotroceni s-a încheiat. ALDE a fost ultima formaţiune parlamentară care a discutat cu Klaus Iohannis despre desemnarea unui nou premier.
„Punctul nostru de vedere se articuleaza in jurul ideii ca suntem intr-o situatie inedita. Acest lucru se datoreaza demisiei premierului si a Guvernului. Nu suntem intr-o adevarata criza politica, din acest motiv nu va ascund ca surprinderea noastra este ca partidele care au fost la consultari pana acum au demonstrat, fara exceptie, ca doresc sa se degaje de orice responsabilitate. I-am spus presedintelui Iohannis ca partidele par sa transforme presedintele intr-unul jucator, care da solutiile. Partidele ar fi trebuit sa vina sa propuna solutiile referitoare la modul de alcatuire a unei majoritati, a profilului viitorului Guvern.
Sigur ca aceasta formula, inclusiv de alegeri anticipate, inclusiv formula despre premier tehnocrat, denota acelasi lucru – fuga de responsabilitate. Cata vreme solutiile politice nu s-au epuizat, justificarea unor alegeri anticipate e greu de justificat. Am accentuat si lucrurile pozitive care sunt in legatura cu formula unor alegeri anticipate, dar si consecintele negative. As dori sa fac o referire la formulele vehiculate. Ca unul care am trait experienta anilor ’90, stiu bine care sunt inconvenientele unei astfel de formule. Este usor de propus de pe margine, dar cand discutam de astfel de formule, trebuie sa stim care sunt riscurile„, a spus Calin Popescu Tariceanu.
„Președintele ne-a informat că după runda de convorbiri va urma o perioadă de reflecție. Urmează o nouă rundă de discuții care vor însemna mai mult ceea ce înseamnă negocieri pe care le așteptăm cu interes. Poate și partidele politice încep să se gândească serios în privința responsabilităților, cu oameni care să poată constitui o formulă de guvern bazată pe o majoritate„, a mai spus acesta.
”Întăresc faptul că a fost o primă discuție foarte bună. L-am asigurat pe președinte că vom continua să susținem guvernul, chiar dacă e demisionar pentru că sunt suficiente crize care trebuie gestionate. Susținem premierul interimar, care trebuie să lucreze tehnic la construcția legii bugetului.
Alegerile anticipate au fost analizate și credem că ele sunt un instrument constituțional într-o criză pe care nu o traversăm. Sunt partide reprezentate în Parlament, deci ele trebuie să vină cu o soluție.
Nu s-au discutat nume, ci posibilități să existe un guvern condus de un tehnocrat sau un guvern format numai din tehnocrați. Sunt abordări care au fost în discuție.
Săptămâna viitoare și partidele vor veni cu alte propuneri și președintele se va mai gândi și vom găsi o soluție”, a declarat Daniel Constantin.
Din delegația ALDE au făcut parte copreședinții formațiunii, Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin.
Klaus Iohannis a avut deja, vineri, consultări cu reprezentanții UNPR și urmează ca la ora 13.30 să aibă discuții cu reprezentanți ai societății civile.
Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat la finalul întâlnirii cu Klaus Iohannis că UNPR îl susţine pe şeful statului în alegerea unui nou premier şi că este de acord cu alegerile anticipate sau cu „orice formulă” aleasă de acesta.
„UNPR îl sprijină pe Klaus iohannis, I-am transmis şefului statului întreaga disponibilitate în desemnarea premierului, în desemnarea viitorului Guvern. În tot ceea ce priveşte suntem total de acord şi susţinem alegerile anticipate sau orice formulă pe care preşedintele o va dori după consultări. Mă refer la prim-ministru, la formula de Guvern. Mă refer la tehnocraţi.
UNPR, prin parlamentarii săi, susţine stabilitatea României. România este o ţară sigură, o ţară care generează stabilitate şi aşa trebuie să rămână. Trebuie să ascultăm partidele democratice, glasul străzii. Este normal să îl sprijinim pe preşedintele României, care este ales de români„, a spus Gabriel Oprea.
Premierul Victor Ponta a demisionat miercuri din funcție. Șeful statului a semnat joi decretul prin care a luat act de demisia acestuia. De asemenea, Iohannis l-a numit pe Sorin Cîmpeanu premier interimar.