UPDATE. Intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen ar fi real un câștig, a declarat miercuri, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său bulgar, Rumen Radev.
Întrebat despre discuțiile pe care le-a avut cu președintele Franței, Emanuel Macron, respectiv cancelarul german, Angela Merkel, referitor la intrarea României în Spațiul Schengen, Iohannis a subliniat că România, dar și țara vecină, Bulgaria, au fost pregătite pentru a intra în Schengen încă de acum șase ani.
„Am abordat chestiunea Schengen și suntem exact pe aceeași lungime de undă. Și Bulgaria și România au fost pregătite încă din 2011 din punct de vedere tehnic, lucru certificat de instituțiile europene, pentru a accede în spațiul Schengen. Nu s-a întâmplat pentru că Spațiul Schengen nu este coordonat de instituțiile europene, ci trebuie acordul statelor membre și aici părerile au fost diverse”, a spus șeful statului român.
El a vorbit despre eforturile celor două țări de a asigura securitatea la granițele Uniunii Europene.
„Nici România, nici Bulgaria nu s-a oprit în loc în 2011. Ne-am dezvoltat mai departe capacitățile și faptul că ambele state au făcut față foarte bine valului migraționist — unde trebuie să recunoaștem, Bulgaria a avut o poziție un pic mai grea și un pic mai complicată — arată că nu suntem doar teoretic pregătiți pentru a apăra granițele externe ale Uniunii”, a afirmat Iohannis.
Șeful statului a spus că Spațiul Schengen ar beneficia de expertiza celor două țări
„Pentru Spațiul Schengen, intrarea României și Bulgariei în acest spațiu ar fi real un câștig. De aici până la acceptarea propriu-zisă, sigur, este nevoie de un parcurs politic european. Amândoi suntem interesați. Am discutat aceste chestiuni și le discut de fiecare dată”, a spus președintele.
În ceea ce privește discuțiile cu Merkel și Macron, Iohannis a spus că „amândoi au arătat deschidere”.
„În acest sens, suntem în continuare optimiști că vom putea, într-un termen rezonabil, să trecem mai departe cu problema rezolvată”, a afirmat Iohannis.
La rândul său, președintele bulgar a subliniat nevoia ca România și țara sa să facă parte din Schengen.
„Și Bulgaria și România vor continua să convingă instituțiile europene și fiecare stat în parte că singura modalitate ca cetățenii europeni să se simtă în siguranță, este ca România și Bulgaria să facă parte din spațiul Schengen. Nu putem asigura acest nivel de securitate în ceea ce privește apărarea frontierelor externe dacă nu beneficiem de sistemul informațional comun Schengen și procedurile Schengen”, a evidențiat președintele Bulgariei.
UPDATE. Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, într-o declaraţie de presă alături de Klaus Iohannis, că ţara sa îşi doreşte un dialog „sincer şi deschis” cu Rusia, pentru a scădea tensiunile şi a evita „riscurile”. Preşedintele Iohannis a declarat la rândul său că nu există „probleme” în relaţia Bulgariei cu Rusia.
UPDATE. Modelul românesc de combatere a corupției și-a dovedit eficiența iar Bulgaria trebuie să preia principii ale acestui sistem pentru a reduce „drastic” nivelul corupției, a declarat, miercuri, la Cotroceni, președintele Bulgariei, Rumen Radev.
El a apreciat evoluția României în ceea ce privește condamnările și restituirea patrimoniului. „Modelul românesc este unul reușit”, a spus el.
Radev a adăugat că Bulgaria nu poate copia un asemenea sistem, dar se poate inspira din el.
„Trebuie să preluăm aceste principii astfel încât să scadă în mod drastic nivelul corupției din Bulgaria”, a subliniat el, adăugând că are susținerea președintelui Iohannis.
Rumen Radev se află în vizită oficială în România, la invitația președintelui Klaus Iohannis.
UPDATE. Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România este gata să împărtășească Bulgariei din experiența pe care o are în ceea ce privește combaterea corupției.
La finalul discuțiilor oficiale cu președintele Bulgariei, Rumen Radev, șeful statului român a precizat că a discutat cu omologul său de la Sofia despre vizita pe care a efectuat-o la Washington, despre interesul comun pentru o relație transatlantică puternică, dar și despre provocările din zona Mării Negre.
Rumen Radev a fost primit de preşedinte pe platoul de onoare al Palatul Cotroceni, apoi cei doi şefi de stat au început discuţii bilaterale şi între cele două delegaţii.
„Vizita are ca scop aprofundarea dialogului politic româno-bulgar pe principalele teme de interes comun ale agendei bilaterale, regionale, europene şi internaţionale. În cadrul discuţiilor va fi abordată şi continuarea dezvoltării relaţiilor economice, precum şi a cooperării sectoriale, în special în domenii precum energia şi transporturile, în contextul în care România este al treilea partener comercial al Bulgariei în Uniunea Europeană, iar tendinţa de creştere a volumului schimburilor bilaterale s-a menţinut în ultimii ani”, anunţă Administraţia Prezidenţială.
De asemenea, vor fi analizate modalităţile concrete de coordonare în vederea promovării intereselor şi obiectivelor comune în cadrul UE. Aprofundarea dimensiunii europene a relaţiei bilaterale este cu atât mai importantă cu cât Bulgaria şi România vor deţine Preşedinţia Consiliului UE, în Semestrul I din 2018, respectiv în Semestrul I din 2019.
Se vor afla totodată pe agendă aspecte privind cooperarea în cadrul NATO şi provocările de securitate în regiunea Mării Negre, Vecinătatea Estică, respectiv cooperarea la nivel regional.
La ora 11.20, cei doi preşedinţi vor susţine declaraţii comune de presă.