Klaus Iohannis: Contextul de securitate e marcat de lipsă de progrese în soluţionarea focarelor de criză

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că reuniunea ministerială a Formatului București este o întâlnire utilă, care se desfășoară într-un moment important, NATO fiind în plin proces de implementare a deciziilor Summitului de la Varșovia, "într-un context de securitate complex, care continuă să fie marcat de lipsă de progrese în soluționarea focarelor de criză, dar și de noi tensiuni".
Filip Stan
08 nov. 2016, 06:13
Klaus Iohannis: Contextul de securitate e marcat de lipsă de progrese în soluţionarea focarelor de criză

„Sunt convins că reuniunea de astăzi (n.r. — marți), organizată de MAE român, va fi de substanță și va permite un schimb de opinii aprofundat asupra stadiului implementării deciziilor adoptate la Varșovia, precum și asupra altor aspecte de interes legate de securitatea din regiune. Este o întâlnire utilă și se desfășoară într-un moment important. Este un moment important pentru relația transatlantică, ce rămâne esențială pentru securitatea europeană și pentru securitatea regiunii. Statele aliate de pe ambele maluri ale Atlanticului trebuie să continue să investească în consolidarea ei. Este un moment important și pentru NATO ca organizație. Alianța este în plin proces de implementare a deciziilor ambițioase de la Varșovia, într-un context de securitate complex, care continuă să fie marcat de lipsă de progrese în soluționarea focarelor de criză, dar și de noi tensiuni”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu miniștrii de Externe, care participă la reuniunea ministerială a Formatului București.

El a arătat că, potrivit declarației adoptate anul trecut, statele din Formatul București au o responsabilitate specială în ceea ce privește securitatea și stabilitatea de la Marea Baltică și de la Marea Neagră.

„Sper ca discuțiile ministerialei de astăzi să contribuie la îndeplinirea cu succes a acestei responsabilități”, a afirmat șeful statului.

Acesta a menționat că va avea o întâlnire și cu noul secretar general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, cu care va discuta despre prioritățile actuale ale Alianței, cu accent asupra stadiului și perspectivelor implementării deciziilor adoptate la Summitul de la Varșovia.

„Vom aborda atât aspectele legate de consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe flancul estic, mai ales, sigur, cele privind România, cât și despre creșterea rolului Alianței în proiectarea stabilității, prin dezvoltarea sprijinului pentru țările partenere. România este ferm angajată să își îndeplinească toate obligațiile ce-i revin pentru asigurarea securității în această parte a lumii”, a spus șeful statului.

Potrivit acestuia, înaltul oficial NATO efectuează prima sa vizită de la preluarea mandatului în România.

„Suntem onorați că înaltul oficial Aliat efectuează la București prima sa vizită într-un stat Aliat, după preluarea mandatului”, a adăugat Iohannis.

Miniștrii Afacerilor Externe, respectiv șefii delegațiilor ministeriale din nouă state aliate ale Flancului Estic — Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria — participă la București la reuniunea ministerială a Formatului București.

Formatul București a fost consacrat prin reuniunea la nivel de șefi de stat și de guvern desfășurată la Palatul Cotroceni pe 4 noiembrie 2015, la inițiativa președintelui Klaus Iohannis și a omologului său polonez, Andrzej Duda, arată Agerpres.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau în chirie. Proprietarii îi pot da afară imediat. Trebuie să aibă acest document
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
S-au găsit etichete FALSE la Kaufland! O româncă a spus adevărul! Răspunsul companiei
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Nu ai chef să gătești? Află cum poți prepara rapid un sandvici cu halloumi și gem de caise
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
ȘOC în SUA! Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP să o BATĂ pe KAMALA HARRIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...